Informació general


Tipus d'assignatura: Optativa

Coordinador: Esther Mur Gimeno

Trimestre: Segon trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

Juan José García Tirado

Idiomes d'impartició


  • Català

Competències


Competències específiques
  • RAE12 - Aplicarà la valoració de la funcionalitat, la discapacitat i la salut i la seva classificació internacional, així com els models d'intervenció en fisioteràpia en la seva pràctica assistencial durant els seminaris pràctics.
     

  • RAE14 - Serà capaç d'aplicar els mètodes i procediments manuals i instrumentals de valoració en Fisioteràpia i Rehabilitació Física, avaluant el resultat i la seva efectivitat en una proposta d'activitat docent.
     

  • RAE16 - Elaborarà el tractament fisioterapèutic més apropiat en els diferents processos d'alteració, prevenció i promoció de la salut en les fases de creixement i desenvolupament, aplicant les guies de bona pràctica clínica.
     

  • RAE17 - Serà capaç d'identificar la situació del pacient/usuari a través d'un diagnòstic de cures de fisioteràpia, planificant les intervencions, i avaluant la seva efectivitat en un entorn de treball cooperatiu amb altres professionals en ciències de la salut.
     

  • RAE18 - Aplicarà els mètodes i tècniques específiques referits a l'aparell locomotor (incloent-hi teràpies manuals, teràpies manipulatives articulars, exercici terapèutic) als processos neurològics, a l'aparell respiratori, al sistema cardiocirculatori i a les alteracions de l'estàtica i la dinàmica en els seminaris pràctics.
     

  • RAE19 - Aplicarà mètodes i tècniques específiques que tinguin en compte les implicacions de l'ortopèdia en la fisioteràpia, tècniques terapèutiques reflecteixes, així com altres mètodes la seguretat i l'eficàcia dels quals estigui demostrada segons l'estat de desenvolupament de la ciència, en els seminaris pràctics i les pràctiques acadèmiques externes.
     

Descripció


En aquesta assignatura s'abordaran les bases de la Fisioteràpia vestibular, camp d'actuació encara en desenvolupament al nostre país. Els alumnes coneixeran i comprendran l'anatomia i fisiologia del sistema vestibular, situat en l'oïda interna i element fonamental per a poder generar les reacciones posturals correctes d'estabilitat i equilibri. La revisió detallada de la fisiologia fonamentarà i facilitarà la comprensió de la proposta per a l'exploració en el pacient vertiginós o amb dèficit de l'estabilitat postural. Durant el desenvolupament pràctic de l'exploració clínica es revisaran els principals tests clínics de la funció vestibular. Així mateix, també es realitzaran proves clíniques específiques d'exploració vestibular com les maniobres d'Hamalgy, Head Shaking Test, Dix Hallpike i Mc Clure. D'una manera molt específica els alumnes aprendran a interpretar l'exploració amb la utilització de la videonistagmoscòpia, element fonamental en el diagnòstic per a poder detectar la presència d'un nistagme (signe sempre associat al vertigen que pateix el pacient). Es farà una revisió conceptual de les principals entitats clíniques com la malaltia de Meniere, la neuritis vestibular, la hipofunció vestibular, el neurinoma del nervi acústic, la migranya vestibular i el VPPB (vertigen posicional paroxismal benigne). Considerant les recomanacions de les principals guies internacionals de pràctica clínica s'abordarà el tractament de fisioteràpia en aquestes patologies i, més específicament, en el cas del VPPB, ja que representa la forma vertiginosa més prevalent en la població amb una elevada evidència científica de l'efectivitat de les maniobres de tractament utilitzades (maniobres d'Epley, Semont i Lempert). D'una manera pràctica els estudiants podran dissenyar programes d'intervenció dirigits a millorar la funció vestíbul-espinal comprenent d'una manera paral·lela els principis de l'estimulació vestibular rotatòria i l'estimulació optocinètica com a elements integrants del tractament de Fisioteràpia vestibular.

Continguts


Tema 1. Anatomia i fisiologia del sistema vestibular.

Bases fisiològiques del control postural

Funcions del sistema vestibular

Anatomia i fisiologia del sistema vestibular

 

Tema 2.    Fisiopatologia de les alteracions vestibulars centrals i perifèriques.

Semiologia clínica de la disfunció vestibular

Principals entitats clíniques

Tractament mèdic del pacient vertiginós

 

Tema 3. Proves diagnòstiques instrumentals a la patologia vestibular perifèrica

Exploració vestibular calòrica, videonistagmografia, vHIT i Vemps vestibulars)

 

Tema 4. Avaluació clínica del pacient vertiginós

Interrogatori clínic

Avaluació clínica de la funció oculomotora

Avaluació clínica de la funció vestíbul-espinal

Exploració del nistagme espontani i maniobres de provocació (Head Shaking Test, Dix Hallpike).

Interpretació clínica de la maniobra d'Hamalgyi o Head Thrust Test

Tests funcionals i escales d'avaluació del pacient amb alteracions de l'equilibri o vertigen.

 

Tema 5. Avaluació i tractament del pacient amb VPPB

Maniobres clíniques d'exploració del VPPB

Maniobres de reposicionament otolític

 

Tema 6. Bases i principio generals de la fisioteràpia vestibular

La compensació central

Principis de l'estimulació rotatòria

Principis del treball oculomotor i vestíbul-espinal

Principis de l'estimulació optocinètica

Sistema d'avaluació


Aquesta assignatura podrà considerar en la proposta d'avaluació els següents indicadors detallats en la taula:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistemes d’avaluació

 

Sistema d’avaluació

 

Ponderació mínima

 

Ponderació màxima

 

SE1. Portafolis electrònic

 

10%

 

40%

 

SE2. Exposició oral

 

20%

 

50%

 

SE3. Examen

 

30%

 

60%

 

SE4. Autoavaluació

 

5%

 

30%

 

SE5. Avaluació entre iguals (2P2) o coavaluació

 

5%

 

30%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La còpia total o parcial en qualsevol de les activitats d'aprenentatge significarà un "No Presentat" en l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu.

 

Assistència i Normes de conducta

L'assistència a classe sense respectar les normes bàsiques d'higiene i d'uniformitat en el vestit podrà ser sancionada. Durant les pràctiques en classe els alumnes no podran dur objectes que puguin interferir en l'execució de les tècniques, com a anells, rellotges,braçalets, pendents llargs, etc.

Serà imprescindible complir amb una assistència no inferior al 80% de les hores per a poder aprovar l’assignatura. En cas d’incompliment d’aquesta norma, l’assignatura quedarà suspesa i s’haurà de torna a matricular en el curs acadèmic següent.

 

 

Bibliografia


Bàsic

Jean-Pierre Sauvage. Vértigos: manual de diagnostico y rehabilitación, 2ª edición. Barcelona: Elsevier España; 2017.


Chays, A. Florant, E. Ulmer. Les vertiges, 2ª édition.Elsevier Masson SAS;2009.

Herdman, S.J, Clendaniel, R.A. Vestibular Rehabiliation, 4th Ed. Philadelphia: Davis Company; 2014.

Complementary

Hassid, N. Hennaux, C. Van Nechel, C. La rééducation vestibulaire. Paris: Éditions Frison-Roche;2009.