Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Esther Mur Gimeno

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Juan José García Tirado
Jordi Calvo Sanz 
Luciana Moizé Arcone 
Miguel ángel Martínez Nogales 
Raquel Muñoz Castro 

Idiomes d'impartició


  • Català
  • Castellano

Competències


Competències específiques
  • RAE11 - Identificarà els conceptes d'avaluació, els fonaments i les bases teòriques en el desenvolupament dels mètodes i procediments fisioterapèutics aplicant-los en els àmbits científics i professionals.
     

  • RAE12 - Aplicarà la valoració de la funcionalitat, la discapacitat i la salut i la seva classificació internacional, així com els models d'intervenció en fisioteràpia en la seva pràctica assistencial durant els seminaris pràctics.
     

  • RAE13 - Serà capaç d'identificar, seguint els criteris de la pràctica fisioterapèutica, l'estat funcional de l'usuari, considerant els aspectes físics, psicològics i socials d'aquest.
     

  • RAE14 - Serà capaç d'aplicar els mètodes i procediments manuals i instrumentals de valoració en Fisioteràpia i Rehabilitació Física, avaluant el resultat i la seva efectivitat en una proposta d'activitat docent.
     

  • RAE17 - Serà capaç d'identificar la situació del pacient/usuari a través d'un diagnòstic de cures de fisioteràpia, planificant les intervencions, i avaluant la seva efectivitat en un entorn de treball cooperatiu amb altres professionals en ciències de la salut.
     

  • RAE18 - Aplicarà els mètodes i tècniques específiques referits a l'aparell locomotor (incloent-hi teràpies manuals, teràpies manipulatives articulars, exercici terapèutic) als processos neurològics, a l'aparell respiratori, al sistema cardiocirculatori i a les alteracions de l'estàtica i la dinàmica en els seminaris pràctics.
     

  • RAE19 - Aplicarà mètodes i tècniques específiques que tinguin en compte les implicacions de l'ortopèdia en la fisioteràpia, tècniques terapèutiques reflecteixes, així com altres mètodes la seguretat i l'eficàcia dels quals estigui demostrada segons l'estat de desenvolupament de la ciència, en els seminaris pràctics i les pràctiques acadèmiques externes.
     

  • RAE20 - Aplicarà seguint una anàlisi, el moviment com a mesura terapèutica, segons els principis ergonòmics i antropomètrics en pacient/usuari en el seu procés, promovent la seva participació durant els seminaris pràctics.
     

Descripció


L’assignatura de Fisioteràpia Múscul esquelètica és de formació obligatòria en el Grau de Fisioteràpia. L’objectiu de la mateixa és proporcionar als alumnes
els coneixements teòrics i procedimentals necessaris per comprendre la fisiopatologia i el plantejament terapèutic des de la Fisioteràpia de les principals
entitats clíniques, relacionades amb la traumatologia i reumatologia, de l’aparell locomotor.
Aquesta assignatura està conformada per un bloc teòric en el qual es revisen les intervencions des de la fisioteràpia en les patologies de l’aparell locomotor,
incorporant el raonament clínic i l’evidència científica actual. D’una manera paral·lela, es realitzen dos seminaris pràctics on els alumnes acaben d’integrar els
coneixements teòrics i desenvolupar les habilitats procedimentals necessàries, relacionades amb la programació d’exercici terapèutic i l’aplicació de les
tècniques específiques de mobilització articular en el tractament del dolor i de la mobilitat articular en l’aparell locomotor perifèric.

Per tant, l’assignatura consta de tres blocs interrelacionats, que a continuació s’indiquen:
Bloc teòric
Bloc pràctic:
Seminari d’exercici terapèutic
Seminari de teràpia manual

Aquesta assignatura vetlla per introduir la perspectiva de gènere en el seu contingut i desenvolupament. A més els objectius estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Continguts


A continuació es detallen els continguts dels tres blocs que conformen l’assignatura:

Bloc Teòric:

Tema 1. Introducció a la fisioteràpia traumatològica
- Generalitats
-Diagnòstic de Fisioteràpia (Deficiències, Discapacitats)
-Tipus de lesions: òssies, capsulo- lligamentàries, musculars,tendinoses
-Estímul idoni per als diferents teixits: bases bio fisiològiques de la reparació tisular
-Objectius del tractament i tècniques de fisioteràpia per cada teixit

Tema 2. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica d'espatlla
-Abordatge i consideracions generals en el tractament de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves d’afectació més freqüent: Des de les fractures
de l'extremitat proximal de l'húmer fins a les lesions tendinoses i conflicte subacromial.

Tema 3. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica del colze
-Abordatge de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves d’afectació més freqüent:Des de les fractures del cap del radi i de la diàfisi del cúbit i
del radi fins a les epicondilopaties laterals.

Tema 4. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica de la mà
-Abordatge i tractament de fisioteràpia de les lesions òssies i de parts toves d’afectació més freqüent: Des de les fractures de l'extremitat distal del radi i
cúbit fins a les lesions tendinoses de flexors.

Tema 5. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica del raquis
-Abordatge i tractament de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves d’afectació més freqüent: De les fractures raquídies al sde de la fuetada
cervical o " wiplash injury ".

Tema 6. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica de la pelvis i el maluc
-Abordatge i tractament de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves d'afectació més freqüent : De les fractures de fèmur ( diafisaries i de
l'extremitat superior 1/3 superior ) fins al sde doloròs del trocánter major.

Tema 7. Tractament de fisioteràpia a la patologia traumàtica del genoll
-Abordatge i tractament de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves més freqüents: Des de les fractures de platet tibial a les lesions lligamentoses
del lligament encreuat anterior.


Tema 8. Tractament de fisioteràpia en la patologia traumàtica del peu
-Abordatge i tractament de fisioteràpia en les lesions òssies i de parts toves més freqüents:des de les fractures maleolars a l'esquinç de lligament lateral
extern.

Tema 9. Consideracions generals en l’abordatge de fisioteràpia en les patologies reumàtiques
-Consideracions generals en l’abordatge de fisioteràpia del maluc i genoll degeneratiu de EEII: Pròtesi de maluc i genoll.
-Principis generals i consideracions d’abordatge fisioterapèutic en les artropaties inflamatòries, artrosi ,osteoporosi i reumatismes de parts toves.

 

Bloc Pràctic:

Seminari d’Exercici Terapèutic:

1. Bases teòriques de l’exercici terapèutic
2. Exercici Terapèutic extremitats superiors
3. Exercici Terapèutic extremitats inferiors.

Seminari de Teràpia Manual:

En aquest bloc teòric-pràctic s’abordaran els següents continguts d’una manera integrada.


Revisió de l’anatomia descriptiva bàsica de les extremitats: superfícies articulars i elements d’estabilització passiva capsulars i lligamentaris.
Artrocinemàtica articular: explicació dels conceptes de rodament i lliscament en les articulacions de les extremitats.
Descripció i aplicació de les mobilitzacions articulars en tracció sobre els membres superiors i inferiors.
Descripció i aplicació de les mobilitzacions passives específiques en lliscament articular.

Sistema d'avaluació


Aquesta assignatura podrà considerar en la proposta d'avaluació els següents indicadors detallats en la taula:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistemes d'avaluació

 

Sistema d'avaluació

 

Ponderació mínima

 

Ponderació màxima

 

SE1. Portafolis electrònic

 

10%

 

40%

 

SE2. Exposició oral

 

20%

 

50%

 

SE3. Examen

 

30%

 

60%

 

SE4. Autoavaluació

 

5%

 

30%

 

SE5. Avaluació entre iguals (2P2) o coavaluació

 

5%

 

30%

 

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.  

Segons normativa UPF, els estudiants que tenen opció a realitzar la recuperació de l’assignatura són aquells que hagin obtingut una qualificació de “suspens”, que és l’única susceptible de modificació en el procés de recuperació.  

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge que està  disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura. 

La còpia total o parcial en qualsevol de les activitats d'aprenentatge significarà un "No Presentat" en l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu.

 

Assistència i Normes de conducta

L'assistència a classe sense respectar les normes bàsiques d'higiene i d'uniformitat en el vestit podrà ser sancionada. Durant les pràctiques en classe i especialment, durant les proves d'avaluació, els alumnes no podran dur objectes que puguin interferir en l'execució de les tècniques, com a anells, rellotges, braçalets, pendents llargs, etc. Així mateix, la higiene de les mans serà fonamental, amb unes ungles tallades curtes i netes sense pintar. Donat el caràcter pràctic de les classes i per a facilitar i realitzar d’una manera correcta els procediments palpatoris manuals i l’execució de les proves d’avaluació, serà necessari portar roba adequada com a pantaló curt i top, considerant que en moltes situacions la regió anatòmica avaluada haurà de quedar desproveïda de roba per a poder observar i palpar els relleus anatòmics.

És requisit indispensable assistir al 80% de cadascun dels blocs pràctics. L'incompliment d'aquest requisit tindrà com a conseqüència que l'assignatura quedarà suspesa i s'haurà de tornar a cursar el curs vinent.

 

 

Bibliografia


Bàsic

Igual, C.; Muñoz, E.; Aramburu, C; Fisioterapia general: cinesiterapia. Madrid. Ed. Síntesis.

Atkinson et al. Fisioterapia en ortopedia. 2º edición. Madrid: Ed.Elsevier; 2007.

 

Basas, A. Fernández, C. Martín Urrialde, J.A.Tratamiento fisioterápico de la rodilla.McGRAW-HILL Interamericana. 2003.

Brent S., Wilk E Kevin. Rehabilitación ortopédica clínica. Madrid: Mosby; 2005.

Brotzman, S. Brent; Manske, Robert C. Clinical orthopaedic rehabilitation: an evidence-based approach. Elsevier Health Sciences, 2011.

Di Giacomo, Giovanni; Bellachioma, Silvia (ed.). Shoulder surgery rehabilitation: a teamwork approach. Springer, 2016.

Enciclopedia Médico Quirúrgica: Kinesiterapia. Medicina física (4 Tomos). Paris: Elsevier; 1999.

Fernández de las Peñas, C; Meilán Ortiz, A. Cinesiterapia. Bases fisiológicas y aplicación pràctica. Elsevier; 2019.

Floyd RT. Manual de cinesiología estructural. Ed. Paidotribo; 2008.

Genot, Neiger. Pierron, Péniou. Kinesioterapia. Tomos I, II, III, IV. Madrid. Ed. Panamericana. 1988.

Graham Apley, A; Solomon, L. Manual de Ortopedia y fracturas. 2ª Edición. Editorial Masson,SA. 1997.

Gree, Andrew; Hayda, Roman. Postoperative Orthopaedic Rehabilitation. Lippincott Williams & Wilkins, 2017.

Hoppenfeld, S. & Murthy, V.: Fracturas. Tratamiento y rehabilitación. Ed. Marban. Madrid. 2001.

Kisner C. Allen L. Ejercicio Terapéutico: Fundamentos y técnicas. Ed. Panamericana; 2010.

Liebenson, Craig. Manual de rehabilitación de la columna vertebral. Editorial Paidotribo, 2008.

 

Magee, David J., et al. Pathology and intervention in musculoskeletal rehabilitation. Elsevier Health Sciences, 2015.

Maxey, Lisa; Magnusson, Jim. Rehabilitation for the postsurgical orthopedic patient. Elsevier Health Sciences, 2013.

Mesplié, Grégory. Hand and wrist rehabilitation: Theoretical aspects and practical consequences. Springer, 2015

Neiger H. Leroy A, Dufour M, Péniou G, Pierro G, Génot C. Kinesioterapia. Principios. Miembros inferiores. Evaluaciones. Técnicas pasivas y activasdel aparato locomotor. Editorial Médica Panamericana; 2010.

Pérez Ares, Sainz De Murieta et al. Fisioterapia del complejo articular del hombro. Barcelona: Masson; 2004.

Prentice W. Técnicas de rehabilitación en medicina deportiva. Barcelona: Paidotribo; 2001.

Proubasta, I. Lecciones Básicas en Cirugía Ortopédica y Traumatología. Publicaciones Permanyer. 2007.

Reichel H, Ploke C.E. Fisioterapia del aparato locomotor. Estructuras, funciones y medidas de actuación sobre las afecciones. Exploración y tratamiento de enfermedades ortopédicas. Barcelona: Paidotribo, 2007

Saunders, Rebecca, et al. Hand and upper extremity rehabilitation: a practical guide. Elsevier Health Sciences, 2015.

Sharmann SA, Diagnóstico y tratamiento de las alteraciones del movimiento. Ed. Paidotribo; 2006.

Suredas,S; Vilar,E. Fisioterapia del aparato locomotor. Editorial Mcgraw-Hill Interamericana.2005.

Xhardez, Y.: Vademécum de Kinesioterapia. Ed. El Ateneo. Barcelona. 2001.

Complementary

Butler D. Mosley G. Explicando el Dolor. Ed Noigroup; 2010.

Hainaut, K. Introducción a la biomecánica. Editorial Jims, Barcelona, 1976.

Jull G. Moore A. Falla D. Lewis j. McCarthy C. Sterling M. Grieve´s Modern Musculoskeletal Physiotherapy. 4ª ed. Elsevier; 2015.

 

Kapandji, I. A. Cuadernos de fisiología articular I. Barcelona: Ed. Masson, 6º edición. 2006.

 

Medina I. Jurado A. Manual de pruebas diagnósticas. Traumatología y ortopedia. Ed. Paidotribo; 2015.