Una gran part dels pacients que acudeixen a la fisioteràpia ho fan perquè presenten simptomatologia múscul esquelètica, especialment dolor. A l’última dècada, l’avenç tecnològic i científic ha permès conèixer alguns aspectes de la neurofisiologia del dolor que desemboquen en un abordatge i una conceptualització del mateix molt diferent del que s’ensenyava clàssicament.
La variabilitat del dolor segons el pacient, el temps d’evolució, els sistemes biològics implicats i els aspectes cognitius, dificulten crear un algoritme general de maneig del dolor que serveixi clínicament.
En els últims anys, la ciència descriu estratègies exploratòries i terapèutiques del dolor, però la dificultat es presenta en aplicar-ho a la pràctica diària.
En aquest curs, volem facilitar els coneixements teòrics necessaris per entendre el dolor i reconèixer els sistemes biològics implicats i poder dissenyar un abordatge integral segons cada pacient mitjançant el raonament clínic i les últimes evidències científiques. Per aconseguir-ho, es pretén recórrer les diferents etapes d'un abordatge en fisioteràpia; des de la realització d'una anamnesi completa, la valoració decidida en funció de la informació recollida i el disseny de un tractament personalitzat. Tot això fet amb la major profunditat i rigor científic possible.
L’objectiu general és desenvolupar un abordatge integral del pacient amb dolor múscul esquelètic a través del coneixement profund de l'anamnesi i la valoració, per acabar definint de forma precisa un tractament individual per a cada pacient.