Que estàs buscant?
TecnoCampus, com a entitat compromesa amb la societat i el territori, promou la igualtat d’oportunitats entre homes i dones per tal d’eradicar qualsevol tipus de discriminació sexista i, en aquest sentit, incorpora la perspectiva de gènere de forma transversal a totes les àrees de treball, estudi, docència i recerca.
Activitats pel 25N: Uneix-te a la lluita contra la violència masclista
Aquest mes de novembre, participa en les activitats que hem preparat per visibilitzar i combatre la violència masclista. Trobaràs xerrades, tallers i accions de sensibilització per reflexionar i actuar.
👉 Per estar al dia de totes les novetats i detalls, segueix-nos a les nostres xarxes socials i accedeix a les inscripcions aquí
Aquest espai està dedicat a proporcionar informació i dades actualitzades sobre l'estat de la igualtat tant a la nostra universitat com en el món laboral en diferents àmbits.
La dona al TecnoCampus
"La dona al TecnoCampus
Al TecnoCampus, ens enorgulleix comptar amb un 40% de dones entre el nostre alumnat. Aquesta dada reflecteix el nostre compromís amb la igualtat de gènere i la inclusió, i ens impulsa a seguir treballant per crear un entorn acadèmic divers i equitatiu on totes les persones puguin desenvolupar el seu potencial al màxim.
Estudis liderats per dones
"Estudis liderats per dones
Al TecnoCampus, les dones lideren una varietat d'estudis, destacant especialment en diversos màsters i graus. En el Màster en Atenció a la Cronicitat i l'Envelliment, un 90,91% dels estudiants són dones. També tenen una presència notable en el Màster en Logística, amb un 85,71%. Pel que fa a Infermeria, les dones representen el 81% de l'alumnat. Altres àmbits en què sobresurten són ADE i Màrqueting (56,52%), Turisme i Màrqueting (53,85%) i Màrqueting (53%). En Enginyeria d'Organització Industrial, la presència femenina és del 50%. Aquestes dades reflecteixen l'important paper de les dones en aquests camps d'estudi.
Personal treballador al TecnoCampus
A TecnoCampus, les dades de personal del 2023 reflecteixen una distribució equilibrada entre dones i homes. Les dones representen un 53% del total de personal, amb 177 persones ocupades. D'altra banda, els homes constitueixen el 47%, amb un total de 157 persones.
Aquestes xifres demostren un compromís envers la igualtat de gènere en la nostra comunitat universitària, assegurant una presència significativa de dones en tots els nivells del personal. Continuem treballant per mantenir i millorar aquesta equitat en el nostre campus.
• Al febrer i març, la Unitat d’Igualtat i la Comissió de Campus Saludable i Sostenible van organitzar el “Cicle de conferències salut i gènere”.
• Les sessions van tractar temes com:
• Biaixos en salut i gènere (23 de febrer).
• Sexualitat i relacions socioafectives (3 de març).
• Sexualitat madura (4 de març).
• Carrera professional, salut i fertilitat (10 de març).
• Del 3 al 5 de març es va celebrar la primera edició de la Barcelona Women Acceleration Week (BWAW)
El 5 de maig de 2020 es va dur a terme una formació interna sobre igualtat de gènere, impartida per la Doctora María de la Fuente, per sensibilitzar i promoure bones pràctiques en diversitat i inclusió.
13 al 24 de maig: Setmana de la Igualtat contra la LGBTIfòbia organitzada per la Unitat d’Igualtat de la UPF amb motiu del Dia Internacional contra la LGBTIfòbia (17 de maig).
• 8 de maig: Seminari “Abusos sexuals als campus universitaris” organitzat per la Societat Catalana de Victimologia i la UPF, de 16:00 h a 19:00 h al Campus Ciutadella.
• 2 de maig: Sessió de brainstorming “Fem un nou cànon: femení & feminista” conduïda per Mª Àngels Cabré a l’Auditori Mercè Rodoreda de la UPF, a les 12:30 h.
• 16 de març: HackGirl, una activitat per fomentar vocacions tecnològiques en noies de 12 a 18 anys, de 10:00 h a 18:00 h al TecnoCampus.
• 8 de març: Trobada silenciosa amb motiu del Dia Internacional de la Dona a les 14:00 h a la plaça del TecnoCampus, amb roba o complements de color lila.
• 7 de març: Projecció del monòleg “No solo duelen los golpes” de Pamela Palenciano a les 11:00 h a l’Innolab del TecnoCampus. També activitat “Pilars Femenins” de 14:00 h a 14:30 h a la plaça del TecnoCampus.
• 6 de març: Carpa informativa sobre la nova Comissió d’Igualtat de l’Associació d’Estudiants, amb música ambiental, d’11:00 h a 14:00 h a la plaça del TecnoCampus.
• 8 de març: Taula Rodona amb motiu del Dia Internacional de la Dona, on es van tractar temes com la bretxa salarial, les polítiques de quotes, la conciliació horària, i els rols i estereotips de gènere en el món professional.
• Jornada d’Empresàries “Dóna’t un Impuls!”: L’associació “Dóna’t un impuls” va celebrar una jornada al TecnoCampus Mataró per promoure el networking, la conciliació laboral i la formació empresarial entre dones emprenedores i empresàries.
• 25 de novembre: Dia Internacional contra la Violència Masclista, amb una exposició participativa sobre les violències masclistes i una enquesta sobre la percepció de la desigualtat realitzada al TecnoCampus.
La Unitat d’Igualtat i Diversitat és un servei universitari especialitzat, competent en matèria de polítiques d'igualtat de gènere.
Composició de la Unitat d'Igualtat i Diversitat:
On participem? TecnoCampus forma part de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de la UPF i, com a membre de la comissió, fa seu el compromís de la Universitat amb les polítiques d’igualtat de gènere, tant en la promoció de la igualtat efectiva de dones i homes com en la garantia dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI.
La Comissió d’Igualtat i Diversitat és l’òrgan d’assessorament i participació que té per objectiu principal assessorar i ser consultada sobre l'elaboració, el desplegament i l'avaluació del Pla d'Igualtat, així com la promoció de la transversalitat de gènere en el conjunt de la política universitària i les activitats de sensibilització en matèria d'igualtat entre dones i homes.
La Comissió d'Igualtat i Diversitat està formada per persones representants de diferents àmbits de la comunitat universitària.
La Comissió Tècnica en matèria d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere, té caràcter permanent i s’encarrega de l’aplicació del procediment d’actuació tècnica i especialitzada recollit en el Protocol per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia, així com del seguiment de les mesures.
Composició de la Comissió Tècnica:
En la darrera dècada s’ha desenvolupat un ampli marc normatiu en matèria d’igualtat que exigeix l’adopció de diferents mesures per avançar en la consecució de la igualtat efectiva de dones i homes. Malgrat la progressiva incorporació de les dones a les universitats, com a estudiants, com a professores, com a investigadores i com a personal d’administració i serveis, els biaixos de gènere sobreviuen.
D’altra banda, la societat imposa també uns cànons normatius en la identitat i en l’expressió del gènere així com en la pròpia sexualitat que generen formes de discriminació i de violència específiques vers les persones del col·lectiu LGBTI. D’aquesta manera, a la lluita contra la desigualtat de gènere i la violència masclista, les universitats han de sumar-hi la lluita contra qualsevol expressió de LGBTIfòbia, per tal de fer efectius els principis de no-discriminació i respecte i de garantir que la universitat sigui un espai on tothom pugui viure i desenvolupar-se en plena llibertat.
Normativa sobre Igualtat d’oportunitats de dones i homes
Legislació pròpia d’àmbit universitari
LLEI 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya
Llei orgànica 4/2007 de 12 d’abril per la qual es modifica la Llei orgànica 6/2001 de Universitats
Llei 14/2011 d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació
Vols estar al dia? Segueix-nos!
I tu... encara no ens segueixes? Segueix-nos a les xarxes socials de la U.I.D.
Al 2011 es va aprovar el Pla d’Igualtat que definia quina havia de ser la política de gènere de TecnoCampus i que ha servit per orientar la línia de treball a seguir els anys posteriors en matèria d’igualtat i de no discriminació per raó de gènere o d’identitat sexual.
Actualment està vigent el II Pla d'Igualtat del TecnoCampus, que conté el Protocol per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia. El seu propòsit essencial és incorporar un enfocament integrat de promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en tota l'activitat universitària.
La posada en marxa d'aquest Pla d'Igualtat i del Protocol per a la Igualtat no suposa, únicament, un mer compliment formal de la normativa vigent, sinó que implica assumir amb convicció la igualtat de dones i homes com una prioritat i un principi rector de la Universitat.
El II Pla d'Igualtat va ser aprovat en data 27 de desembre de 2019 per resolució de la Direcció General 96/2019.
El protocol per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia té com a finalitat establir els criteris essencials, de caràcter mínim, per gestionar les conductes percebudes com discriminatòries, violentes o d'assetjament sexual, per raó de sexe o per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere dins de l'àmbit de direcció i d'organització de la unitat administrativa o acadèmica d'adscripció de la persona o persones que són objecte, i en l'exercici de la seva activitat professional o educativa o com a conseqüència d'aquesta.
El Protocol per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia està inclòs, com a annex, al II Pla d'Igualtat d'TecnoCampus.
Des de la Unitat d'Igualtat, ens complau compartir i difondre la Guia per a l'Ús No Sexista del Llenguatge en Fisioteràpia, elaborada pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, amb tot l'estudiantat del Grau en Fisioteràpia i de la Doble titulació Grau en Fisioteràpia i Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. Aquest document és una eina fonamental que promou l'ús inclusiu i equitatiu del llenguatge en l'àmbit de la fisioteràpia, reafirmant el compromís amb la igualtat i la diversitat. Agraïm la col·laboració i suport per a la difusió d'aquesta guia que contribueix a construir un entorn més igualitari i respectuós per a tothom.
Guia per a l'ús no sexista del llenguatge en fisioteràpia_2024 1.pdf
Descobreix la nova guia dedicada a fomentar una menstruació saludable i sostenible. Amb consells pràctics, informació rellevant i recursos útils, aquesta guia t'acompanyarà cap a una perspectiva més positiva sobre la menstruació:
Descobreix els conceptes clau sobre diversitat sexual i de gènere per promoure la inclusió i la comprensió dins la nostra comunitat
Identitat de gènere
És com una persona s’identifica internament respecte al gènere. Això pot ser home, dona o altres identitats no binàries. Aquesta identitat pot o no coincidir amb el sexe assignat al néixer.
Gènere fluid
Fa referència a una identitat transgènere en la qual una persona no s’identifica necessàriament amb un sol gènere, sinó que pot moure’s entre diferents identitats de gènere al llarg del temps.
Interseccionalitat
És una perspectiva que analitza com els diferents eixos de desigualtat (com gènere, raça, classe social, orientació sexual, etc.) interactuen entre si, generant experiències úniques d’opressió o privilegi.
Orientació sexual
Fa referència a l’atracció emocional, romàntica i/o sexual que una persona sent cap a altres persones. Això pot ser cap al mateix gènere, el gènere oposat o múltiples gèneres (com les persones bisexuals o pansexuals).
Pansexualitat
L’atracció emocional, romàntica o sexual per altres persones, independentment del gènere. A diferència de la bisexualitat, que es focalitza en dos gèneres, la pansexualitat inclou totes les identitats de gènere.
Glossari de termes de l'Ajuntament de Barcelona
Consulta el glossari complet de termes sobre diversitat sexual i de gènere per ampliar el teu coneixement i fomentar un espai més inclusiu.
Guia de lectura de la Biblioteca-CRAI del TecnoCampus en matèria d'igualtat de gènere i feminisme
Empowering girls with technology
MENTOS Mentoring Female Engineering Students
Recruitment Bias in Research Institutes. Institució CERCA.
Agenda Feminista 2030, objectius de desenvolupament sostenible
Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris
INFORME Brecha de género en la Academia
Doce pequeñas acciones con gran impacto para Generación Igualdad
Institut Català de les Dones
Departament d'Igualtat i Feminismes
Instituto Interuniversitario de Estudios de Mujeres y Género
Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas
Aquest procediment té per objecte garantir el dret de les persones transsexuals, transgènere i intersexuals a ser anomenades, al Centre Universitari Tecnocampus, amb el nom corresponent al gènere amb què s'identifiquen.
Accedeix des d'aquí a les bases dels I Premis als millors Treballs de Final de Grau en promoció de la perspectiva de gènere al TecnoCampus