El Màster Universitari en Economia i Empresa Social del Tecnocampus, títol oficial de la Universitat Pompeu Fabra representa la primera oferta formativa oficial en tota la història de Catalunya.
Estem en un moment històric crucial, en el qual els reptes als quals ens enfrontem, com el canvi climàtic, l'increment de les desigualtats, la degradació democràtica, l'impacte de les noves tecnologies o la lluita per la igualtat de gènere, requereix també des de l'economia afrontar-los des d'una perspectiva rigorosa que contribueixi a revertir els efectes negatius d'aquests reptes.
L'Economia Social, que promou organitzacions de base democràtica orientada a satisfer les necessitats de les persones generant un impacte positiu al conjunt de la col·lectivitat i del planeta, pren un paper central. Així ho confirma l'impuls que a escala internacional està tenint l'economia social des del llançament del Pla d'Acció d'Economia Social de la Comissió Europea (desembre de 2021), les recomanacions de la OIT i de l'OCDE (juny de 2022), el Camí de Transició de l'Economia Social i de Proximitat dins de la nova Estratègia Industrial Europea de la Comissió (novembre de 2022) i la resolució de Nacions Unides (abril de 2023). Totes aquestes iniciatives reconeixen el paper essencial de l'economia social en el desenvolupament econòmic i industrial just, inclusiu i sostenible, així com la seva contribució a la cohesió territorial i l'estímul de la innovació social.
Aquest Màster, impulsat per la Càtedra d'Economia Social del Tecnocampus (l'única existent a Catalunya), pretén mitjançant criteris d'excel·lència, formar a gestors/as per a fomentar la creació i consolidació d'aquesta mena d'organitzacions que promoguin el canvi estructural necessari que requereix el planeta, i al seu torn busca formar en els camps de recerca a aquelles persones que vulguin aprofundir a desenvolupar una carrera científica en aquesta disciplina. La plantilla del Màster, d'un altíssim nivell nacional i internacional, juntament amb la inserció en l'ecosistema de l'Economia Social que permet la Càtedra, fan d'aquests estudis, no sols una oferta pionera i única a Catalunya, sinó que també emmarcada en la trajectòria de la Universitat Pompeu Fabra en l'àrea d'Economia i Empresa, garanteix un alt estàndard de qualitat.
Eloi Serrano, co-director del màster.
Màrian Buil, co-directora del màster.
Titulació
Per a accedir al màster es necessita una titulació universitària.
El màster està verificat com un Màster Universitari Oficial de la Universitat Pompeu Fabra.
Objectius
Objectius generals
Formar a gestors/es per a fomentar la creació i consolidació d'organitzacions de la economia social que promoguin el canvi estructural, i a la vegada, cerca formar en els camps de recerca a aquelles persones que vulguin aprofundir a desenvolupar una carrera científica en aquesta disciplina.
Objectius específics
- Adquirir les eines necessàries per a la direcció i gestió d'empreses de l'Economia Social. Per a això, serà necessari que l'alumnat integri els fonaments bàsics de l'Economia Social, així com les eines per a la creació i administració d'aquest tipus d'empreses.
- Aportar una estructura conceptual relativa a la innovació en aquesta mena d'organitzacions, així com l'aportació d'aquesta tipologia d'empreses a la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.
- Formar a l'alumnat que vulgui desenvolupar una carrera científica o acadèmica. Per això, s'inclouen les eines de recerca científica i es posa l'accent principalment en les metodologies de recerca.
- Incloure una formació teòrico-pràctica mitjançant estades en empreses de l'Economia Social i la possibilitat d'elaborar un Treball Final de Màster (TFM) de caràcter científic que permeti a l'alumnat aplicar els coneixements adquirits al llarg del màster.
Perfil d'ingrés
El Màster està dirigit a graduats/des en Economia, Administració i Direcció d'Empreses i/o altres graus en l'àmbit de Ciències Socials i titulacions de caràcter tècnic.
També va dirigit a professionals de l'Economia i Empresa Social amb titulació universitària.
Aquest màster també té un paper fonamental en la formació d'investigadors i/o docents interessats a realitzar el doctorat o a incorporar-se a equips de recerca en l'àmbit de l'Economia i Empresa Social.
Nota: per a aquells graduats i graduades que compleixen amb el perfil d'ingrés, però que no provenen de titulacions directament relacionades amb l'àrea d'Economia i Empresa (Administració i Direcció d'Empreses, Economia, Dret i Psicologia, Sociologia, Ciència Política, Treball Social, Educació Social, Geografia, i Història), així com titulacions de caràcter tècnic (com a Ciències Ambientals i Enginyeries), hauran de realitzar uns complements formatius de Fonaments bàsics d'economia i empresa de 2 ECTS, que no computaran en els crèdits totals per a l'obtenció del títol de màster.