Que estàs buscant?
Mostrar coneixements i habilitats per a la coordinació dels departaments de compres, aprovisionament, producció i distribució d'un producte a qualsevol empresa, analitzant diferents tipus de tècniques
Operacionalitzar l'emmagatzematge de mercaderies, mitjançant aplicacions informàtiques pròpies de la gestió logística
Mostrar coneixements sobre l'organització del transport marítim, terrestre, aeri i multimodal, la gestió aduanera i el comerç internacional per a poder gestionar i/o contractar el transport
Mostrar coneixements sobre el buc i la seva contractació per a la seva utilització como a mitjà de transport tant de mercaderies com de persones, en un entorn de sostenibilitat i respecte al mediambient
L'objectiu fonamental en l'aprenentatge de l'assignatura consisteix en l'adquisició per part de l'alumne dels coneixements generals bàsics que li permetin comprendre l'estructura, organització i funcionament del sistema de transport, en tots els àmbits territorials.
L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.
Identificar els conceptes econòmics bàsics, així com el funcionament microeconòmic i macroeconòmic dels mercats
Seleccionar i utilitzar instruments quantitatius per a la presa de decisions i contrast d'hipòtesis econòmiques en el sector del transport.
Des d'un punt de vista metodològic es combinaran (1) Classes magistrals teòriques amb exemples pràctics. (2) Classes pràctiques presencials de resolució d'exercicis (3) Lectura d'articles acadèmics i de revistes especialitzades en economia del transport
TEMA 1. Conceptes generals sobre transport, logística i economia
Elements clau de l’economia del transport
Comunicacions i Canvi Tècnic
Economia del canvi tecnològic a la cadena de subministrament
TEMA 2. La demanda de transport
Demanda individual vs agregada
Càrrega vs passatgers
Demanda urbana i interurbana
Elasticitat de la demanda derivada del transport
TEMA 3. Els costos directes del transport
Oferta de transport
Costos del productor, fixes i variables
Relació de costos: costos conjunts, comuns i constants
Costos de l'usuari
TEMA 4. Costos externs del transport
Externalitats negatives
Valuació de les externalitats
TEMA 5. El preu del transport
Infraestructures i serveis
Preu mitjà i marginal
Discriminació de preus, diferenciació de preus i yield management
El problema dels períodes punta
TEMA 6. Inversions de transport
La importància de les infraestructures de transport
Enfocaments comercial i social de les inversions
Anàlisi de costos i beneficis
CBA i efectes de xarxa
TEMA 7. Transport i polítiques públiques
Transport i desenvolupament- Externalitats positives
Regulació i desregulació, privatització
Fiscalitat i subvencions
Mobilitat urbana
Obligacions de servei públic
Clase magistral: Sessions de classe expositives basades en l'explicació del professor en la qual assisteixen tots els estudiants matriculats a l'assignatura.
Resolució d'exercicis i problemes: Activitat dedicada a la resolució d'exercicis pràctics a partir de les dades subministrades pel professor.
Estudi de casos: Dinàmica que parteix de l'estudi d'un cas, que serveix per contextualitzar l'estudiant en una situació en concret. Els estudiants hauran de portar notícies per discutir en classe.
Presentacions: Els estudiants hauran de presentar el treball final.
15% lliurament de treballs, resolució d'exercicis.
10% casos d'estudi- notícies
20% lliurament treball final i respectiva presentació
5% examen parcial
50% examen final
L'examen contindrà preguntes de caràcter teòric i pràctic que podran ser en format de preguntes obertes, exercicis per desenvolupar i opcions múltiples, etc. S'haurà de assolir un 5 sobre 10 a l'examen final per poder fer mitjana amb la nota de l'avaluació contínua. A l'examen de recuperació només és podrà realitzar la prova final que computarà el 50% de la qualificació final, ja que es conservarà la nota de l'avaluació contínua (Lliurament Treballs, examen parcial i Lliurament Treball final). L'avaluació contínua no es pot recuperar.
Prentice, B. E. and Prokop, D. (2015). Concepts of transportation economics. World Scientific Publishing Co Inc.
Button, K. (2010). Transport economics. Edward Elgar Publishing.
DE RUS, G, CAMPOS, J. Y NOMBELA, G. (2003): Economía del Transporte. Ed. Antoni Bosch editor; Barcelona.
Fageda, X., & Flores-Fillol, R. (2018). Atascos y contaminación en grandes ciudades: Análisis y soluciones (No. 2018-04). Fedea.
Martínez, S., Tapia, A., Bernardo, V., Ricart, J. E., & Planas, M. R. (2019). The Economic Impact of Bike Sharing in European Cities.
Olivieri, C., & Fageda, X. (2019). Determinants of urban mobility with a focus on gender: a multilevel analysis in the Metropolitan Area of Montevideo, Uruguay. Documento de Trabajo/FCS-Decon; 04/19.
Agrawal, A., Galasso, A., Oettl, A. (2017). Roads and innovation, The Review of Economics and Statistics, 99, 417-434.
Angrist, J. D., Caldwell, S., & Hall, J. V. (2021). Uber versus taxi: A driver's eye view. American Economic Journal: Applied Economics, 13(3), 272-308.
Bernardo, V., & Fageda, X. (2019). Globalization, long-haul flights and inter-city connections. Economics of Transportation, 19(C), 1-1.
Blonigen, B. A., Cristea, A. (2015). Air Services and Urban Growth: Evidence from a Quasi-Natural Policy Experiment. Journal of Urban Economics 86, 128-146.
Cramer, J., & Krueger, A. B. (2016). Disruptive change in the taxi business: The case of Uber. American Economic Review, 106(5), 177-82.
De Rus, G., & Nombela, G. (2007). Is investment in high speed rail socially profitable?. Journal of Transport Economics and Policy (JTEP), 41(1), 3-23.
Duranton, G., Turner, M.A., 2012. Urban growth and transportation. Review of Economic Studies, 79(4), 1407-1440.