Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Esther Mur Gimeno

Trimestre: Segon trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

Ferran Abat González
Federico Ibañez 
Jordi Torras Perarnau 
Víctor Martínez Campos 

Idiomes d'impartició


  • Català
  • Castellano

Català, Castellà

Les classes es desenvoluparan indistintament en Català i en Castellà.

Competències


Competències específiques
  • RAE1 - Integrarà els principis i teories dels agents físics sent aplicats com a intervencions en fisioteràpia, documents de pràctica assistencial i la simulació clínica.
     

  • RAE6 - Analitzarà les estructures anatòmiques i els canvis fisiològics que succeeixen en les persones a conseqüència de les intervencions del professional en fisioteràpia, en la seva aplicació en les assignatures específiques.
     

  • RAE15 - Dissenyarà les diferents modalitats i procediments generals d'intervenció en Fisioteràpia aplicant la Massoteràpia, Electroteràpia, Magnetoteràpia, Hidroteràpia, Balneoteràpia, Climatoteràpia, Talassoteràpia, Termoteràpia, Crioteràpia, Vibroteràpia, Fototeràpia, Pressoteràpia, teràpies derivades d'altres agents físics, així com aspectes fonamentals de l'Ergoteràpia i altres teràpies afins a l'àmbit de competència de la fisioteràpia, en els seminaris pràctics i en les pràctiques acadèmiques externes.
     

  • RAE18 - Aplicarà els mètodes i tècniques específiques referits a l'aparell locomotor (incloent-hi teràpies manuals, teràpies manipulatives articulars, exercici terapèutic) als processos neurològics, a l'aparell respiratori, al sistema cardiocirculatori i a les alteracions de l'estàtica i la dinàmica en els seminaris pràctics.
     

  • RAE19 - Aplicarà mètodes i tècniques específiques que tinguin en compte les implicacions de l'ortopèdia en la fisioteràpia, tècniques terapèutiques reflecteixes, així com altres mètodes la seguretat i l'eficàcia dels quals estigui demostrada segons l'estat de desenvolupament de la ciència, en els seminaris pràctics i les pràctiques acadèmiques externes.
     

  • RAE21 - Identificarà els conceptes fonamentals de la salut i la funció que realitza el/la fisioterapeuta en el sistema sanitari identificant les disfuncions relacionades amb la fisioteràpia en els àmbits de l'Atenció Primària, Especialitzada i de la Salut Laboral.
     

Descripció


L'assignatura de patologia musculoesquelètica engloba tres especialitats mèdiques com són reumatologia, traumatologia i medicina física – rehabilitació. La patologia reumàtica ens ajudarà a establir les bases de la patologia no traumàtica del sistema musculoesquelètic i que és susceptible del tractament fisioteràpic

La patologia traumàtica ens ajudarà a conèixer les lesions que es poden produir en el sistema musculoesquelètic, permetent realitzar un abordatge multidisciplinari amb altres professionals sanitaris que col·laboren amb el fisioterapeuta per a una millora del pacient, així com la seva evolució.

Aquesta assignatura vetlla per introduir la perspectiva de gènere en el seu contingut i desenvolupament.

Continguts


Història clínica i diagnòstic per la imatge
Contextualització de fisioteràpia en lesions traumatològiques 1 Contextualització de fisioteràpia en lesions traumatològiques 2 Lesions del Raquis en Fisioteràpia
Lesions del Raquis en Traumatologia
Lesions d'espatlla a Traumatologia
Lesions d'espatlla a Fisioteràpia
Lesions de Genoll en Traumatologia
Lesions de Genoll a Fisioteràpia
Lesions de maluc en Traumatologia
Lesions de maluc a Fisioteràpia
Lesions de turmell i peu en traumatologia
Lesions de turmell i peu a Fisioteràpia
Lesions de Colze i Ma en Traumatologia
Lesions de Colze i Ma a Fisioteràpia
Lesions tendinoses

Lesions musculars
Reumatologia bàsica en fisioteràpia

Sistema d'avaluació


Sistema de qualificació (Reial decret 1125/2003, de 5 de setembre) que estableix el sistema europeu de crèdits i el sistema de qualificacions a les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa a tot el territori estatal:

0 - 4,9: Suspès

5,0 - 6,9: Aprovat

7,0 - 8,9: Notable

9,0 - 10: Excel·lent

L'avaluació final pot ponderar segons els sistemes d'avaluació següents:

Sistema d'avaluació Ponderació
SE1. Portafoli electrònic

10-40%

SE2. Exposició oral

20-50%

SE3. Examen

30-60%

SE4. Autoavaluació

5-30%

SE5. Avaluació entre iguals (2P2) o coavaluació

5-30%

La còpia total o parcial significarà un NO presentat a l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu.

Si se suspèn el total de lassignatura, hi ha la possibilitat de recuperar durant el període de recuperació.

Bibliografia


Bàsic

Bahr, R., & Maehlum, S. (2007). Lesions Esportives/Sports Injuries: Diagnòstic, Tractament I Rehabilitació/Diagnostic, Treatment and Rehabilitation. Ed. Mèdica Panamericana.

Buckup, K., & Buckup, J. (2019). Proves clíniques per a patologia òssia, articular i muscular: exploracions, signes i símptomes. Elsevier.

Canale, S. T., Beaty, J. H., & Atzar, F. M. (Eds.). (2015). Campbell. Principals procediments en cirurgia ortopèdica i traumatologia+ ExpertConsult. Elsevier Espanya.

Rouvière: Anatomía Humana Descriptiva, topográfica y Funcional. Tomo 1,2,3.