Informació general


Tipus d'assignatura: Optativa

Coordinador: Esther Mur Gimeno

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

Anabel Casanovas Alvarez
Karima Bouallalene Jaramillo 
Marc Terradellas Fernández 

Idiomes d'impartició


  • Català
  • Castellano

Competències


Competències específiques
  • RAE5 - Serà capaç d'identificar els factors que intervenen en situacions de treball en equip i de lideratge, en les activitats teòriques i/o pràctiques en les quals es treballi en aquesta modalitat.
     

  • RAE10 - Identificarà els problemes psicològics i físics derivats de la violència de gènere realitzant la detecció precoç, l'assistència, i la rehabilitació de les víctimes d'aquesta manera de violència en els seminaris pràctics, la simulació i les pràctiques acadèmiques externes.
     

  • RAE12 - Aplicarà la valoració de la funcionalitat, la discapacitat i la salut i la seva classificació internacional, així com els models d'intervenció en fisioteràpia en la seva pràctica assistencial durant els seminaris pràctics.
     

  • RAE14 - Serà capaç d'aplicar els mètodes i procediments manuals i instrumentals de valoració en Fisioteràpia i Rehabilitació Física, avaluant el resultat i la seva efectivitat en una proposta d'activitat docent.
     

  • RAE15 - Dissenyarà les diferents modalitats i procediments generals d'intervenció en Fisioteràpia aplicant la Massoteràpia, Electroteràpia, Magnetoteràpia, Hidroteràpia, Balneoteràpia, Climatoteràpia, Talassoteràpia, Termoteràpia, Crioteràpia, Vibroteràpia, Fototeràpia, Pressoteràpia, teràpies derivades d'altres agents físics, així com aspectes fonamentals de l'Ergoteràpia i altres teràpies afins a l'àmbit de competència de la fisioteràpia, en els seminaris pràctics i en les pràctiques acadèmiques externes.
     

  • RAE16 - Elaborarà el tractament fisioterapèutic més apropiat en els diferents processos d'alteració, prevenció i promoció de la salut en les fases de creixement i desenvolupament, aplicant les guies de bona pràctica clínica.
     

  • RAE17 - Serà capaç d'identificar la situació del pacient/usuari a través d'un diagnòstic de cures de fisioteràpia, planificant les intervencions, i avaluant la seva efectivitat en un entorn de treball cooperatiu amb altres professionals en ciències de la salut.
     

  • RAE19 - Aplicarà mètodes i tècniques específiques que tinguin en compte les implicacions de l'ortopèdia en la fisioteràpia, tècniques terapèutiques reflecteixes, així com altres mètodes la seguretat i l'eficàcia dels quals estigui demostrada segons l'estat de desenvolupament de la ciència, en els seminaris pràctics i les pràctiques acadèmiques externes.
     

Descripció


La fisioteràpia oncològica és una especialitat que té com a objectiu preservar, mantenir, desenvolupar i restaurar sistemes cinètic-funcionals, així com prevenir, millorar i tractar les seqüeles derivades del procés oncològic. El seu camp d'actuació aborda tractaments individuals i/o col·lectius a càrrec de fisioterapeutes especialitzats. Aquesta assignatura té com a finalitat assolir les competències necessàries que ha de tenir un/una fisioterapeuta per poder abordar una de les malalties més comunes i que més impacten en el sistema sanitari. Cada vegada més, el pacient oncològic rep un tractament transdisciplinar que no només recau en el metge i la infermera, sinó també el psiconcòleg, treballadora social, associacions, etc. i en el/la fisioterapeuta.

La fisioteràpia està agafant un paper protagonista en aquest tractament multidisciplinar, i no només en el tractament postquirúrgic sinó en la prehabilitació, abans de la intervenció quirúrgica, cada vegada més present en els diferents hospitals del sistema sanitari on estan formant i buscant professionals qualificats per executar aquestes tasques. Durant el tractament coadjuvant com la quimioteràpia, radioteràpia, hormonoteràpia etc. que ocasionen els seus efectes secundaris, el fisioterapeuta també acompanya al pacient per millorar possibles fibrosis, contractures, fatiga, mobilitat, dispnea, neuropaties, dolor, capacitat funcional, etc... A més a més, un cop els pacients ja han finalitzat els tractaments, el fisioterapeuta continua promovent els hàbits saludables i la prescripció de l'exercici físic com aspectes amb més evidencia científica tant en la supervivència com amb la millora de la qualitat de vida. Per aquest motiu els fisioterapeutes han d’estar formats en tenir unes nocions de les diferents històries naturals dels càncers més prevalents a la nostra població, els principis bàsics que ha d’incloure un programa de prehabilitació així com el desenvolupament de la teràpia descongestiva de l'edema utilitzada en un dels principals efectes adversos crònics com és el limfedema. Per tant, el/la fisioterapeuta dóna assistència des del mateix moment del diagnòstic, evitant comorbiditats del mateix tractament, durant tot el procés minimitzant al màxim les possibles seqüeles i fins al llarg de tota la seva vida ja sent supervivents, millorant la qualitat de vida coma objectiu principal.

“Esta asignatura vela por introducir la perspectiva de género en sus contenidos".

 


 

Continguts


Part 1. Definició del concepte de càncer.  Què és i com es desenvolupa.

Epidemiologia del càncer Informació sobre tipus de càncer i seqüeles.

Introducció a la Fisioteràpia oncològica.

Definicions, objectius, epidemiologia, etiologia, diagnòstic, tractaments, classificació

Part 2. Escales de valoració integral de la persona amb càncer. Valoració de fisioteràpia en el pacient oncològic.

Part 3: El rol del fisioterapeuta en l'àmbit de l'oncologia. Prehabilitació. Indicacions i contraindicacions.

Part 4. Sol pelvià i oncologia

Part 5. Oncopediatria. Fisioteràpia oncopediàtrica.

Cures pal·liatives

Part 6. Anatomia i fisiologia del sistema limfàtic

Part 7. Abordatge i tractament integral de les afectacions veno-limfàtiques. Teràpia descongestiva del edema

Part 8. Exercici i càncer. Nordic Walking.

Part 9. Desenvolupament de casos clínics

Sistema d'avaluació


L'avaluació final pot ponderar segons els següents sistemes d'avaluació:

Activitat Ponderació
SE1. Portafoli electrònic  10 - 40%
SE2. Exposición oral 20 - 50%
SE3. Examen 30 - 60%
SE4. Autoavaluació 5 - 30%
SE5. Avaluació entre iguals 5 - 30%

 

La participació a les activitats a l’aula  s'avaluaran sempre i quan l'assistència a classe sigui com a mínim del 80%. Si no s'assoleix aquest mínim, la qualificació de l'assignatura serà "No presentat/da" i no es tindrà dret a recuperació.

Si se suspèn el total de l'assignatura, existeix la possibilitat de recuperar durant el període de recuperació.

“La còpia total o parcial en qualsevol de les activitats d'aprenentatge significarà un "No Presentat" en l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu.

 

Bibliografia


Bàsic

Francisco Javier Castillo Montes. Fisioterapia en procesos oncológicos. Formación Alcala S.L. 2018

SESMI (Sociedad Española De Salud Y Medicina Integrativa) Oncología Integrativa. Manual básico y clínico. Editorial Medica Panamericana S.A. 2019

 

Cruz-Hernández, J. — Rodríguez, C. — Del Barco, E. — Fonseca, E. Oncología Clínica. Editorial ELSEVIER. 2017