Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Guillem Pera Blanco
Noemí Robles Muñoz 

Curs acadèmic: 2024

Curs d'impartició: 1

Llengües d'impartició


  • Català

Les classes presencials orals s'impartiran en català. Hi ha documents en llengua castellana i anglesa, així com materials audiovisuals en castellà i anglès.

Competències / Resultats d'aprenentatge


Competències específiques
  • RAE3- Utilitzarà l'estadística aplicada a les Ciències de la Salut, reconeixent les bases psicològiques i els factors biòpsic-socials que incideixen en el comportament humà.
     

  • RAE35- Utilitzarà les eines bàsiques en TIC en el camp de l'Alimentació, la Nutrició i la Dietètica.
     

Presentació de l'assignatura


L'assignatura de Metodologia de la Investigació pertany al Mòdul 4 de Ciències de la Nutrició, la Dietètica i la Salut del Grau en Nutrició Humana i Dietètica. Constitueix un segon apropament als mètodes de recerca després de l’assignatura de Demografia, Estadística i Epidemiologia, i té l’objectiu d’aprofundir en la metodologia de la recerca.

En l’estudi d’aquesta assignatura es revisaran els principis fonamentals de l’informe d’investigació i es resumiran els aspectes bàsics més rellevants en forma de seqüència de passes previs a la implementació de la fase de camp.

Es diferenciaran els diferents tipus d’investigació, hipòtesis, variables, dissenys d’investigació, juntament amb criteris i tipus de mostra. Es descriurà el procés metodològic, l’elaboració de la introducció, els objectius, els resultats, la discussió i les conclusions, per a la construcció d’un problema d’investigació.

Aprendrem la utilització de diferents programaris per a la recerca, tant per articles de revisió de la literatura, com per a l’elaboració de projectes d’investigació.

La perspectiva de gènere serà un aspecte que el professorat tindrà en compte fent un ús inclusiu i no sexista del llenguatge i afavorint la participació equitativa de tothom en un entorn respectuós i inclusiu tant en les classes magistrals com en les sessions de seminaris. Es faran visibles les diferents respostes nutricionals i dietètiques tant en dones com en homes. Es proporcionaran referents bibliogràfics femenins dins l’aula en la mesura que la temàtica ho permeti i s’usarà el nom de pila sencer de les autores i autors. Pel que fa a les imatges del contingut en el material docent es fomentarà la no perpetuació d’estereotips.

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

Continguts


Tema 1. Introducció a la recerca.

Tema 2. El procés d’investigació.

Tema 3. L’informe d’investigació: resum, introducció, objectius, metodologia, resultats, discussió i conclusions.

Tema 4. Cerca en bases de dades, la revisió bibliogràfica, la literatura gris.

Tema 5. Índexs de qualitat científica.

Tema 6. Estadística.

SEMINARIS

Seminaris 1, 2, 3 i 4. A les sessions de seminaris s'explicaran diferents conceptes necessaris per utilitzar-los de manera pràctica i relacionats amb temes tractats durant l'assignatura.

Activitats i sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació de les competències i els resultats d’aprenentatge d’aquesta assignatura contempla diferents activitats d’avaluació de la Matèria 4, Ciències de la nutrició, la dietètica i la salut.

Avaluació de la modalitat presencial:

Codi Sistema d'Avaluació Ponderació mínima Ponderació màxima
EP1 Examen final i/o parcial de l'assignatura. Qüestionaris de veritable/fals, d'opció múltiple, emparellament d'elements, respostes curtes o de desenvolupament. 20% 40%
EP2 Exposicions orals individuals  i/o grupals, per part de l'estudiant, avaluant l'adeqüació al tema proposat, metodologia, resultats, bibliografia i conclusions, així com capacitat de comprensió i exposició tant de forma escrita com oral. 15% 60%
EP3 Presentació de la memòria escrita, parcial i/o final, de treballs individuals o grupals, avaluant l'adeqüació al tema proposat, metodologia, resultats, bibliografia i conclusions. 15% 60%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avaluació de la modalitat virtual:

Codi Sistema d'Avaluació Ponderació mínima Ponderació màxima
EV1 Examen a través de l'E-campus, parcial i/o final. Qüestionaris de veritable/fals, d'opció múltiple, emparellament d'elements, respostes curtes o de desenvolupament. 5% 15%
EV3 Us adeqüat del campus virtual i les TIC aplicades a la seva matèria (assistència a les classes síncrones, visualització de material audiovisual, participació en forus de debat, resolució de qüestionaris online). Participació a les activitats i/o debats plantejats a l'e-campus. 10% 25%

 

 

 

 

 

 

 

 

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.

Perquè la nota de l’examen faci mitjana amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts sobre un total de 10 punts.

Segons normativa UPF, l’alumnat que té opció a realitzar la recuperació de l’assignatura és aquell que hagi obtingut una qualificació de “suspens”. En cas de no superar l’assignatura, l’única part susceptible de recuperació és l’examen, amb un examen extraordinari (recuperació) dins del mateix curs acadèmic.

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura.

 

Bibliografia


Bàsic

Josep Maria Argimon Pallàs, Josep Jiménez Villa. Métodos de Investigación Clínica y Epidemiológica (5ª ed.). Elsevier. Madrid, 2019.

Juan del Rey Calero, Ángel Gil de Miguel, Rafael Herruzo Cabrera, Fernando Rodríguez Artalejo. Fundamentos de Epidemiología para profesionales de la salud. Fundación Universitaria Ramón Areces. Madrid, 2007.

Moyses Szklo, Javier Nieto. Epidemiología intermedia: Conceptos y Aplicaciones. Díaz de Santos,

Complementària

Leon Gordis. Epidemiología. 3a edición. Ediciones Hancourt S.A., 2005.