Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Primer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

María Marhuenda Muñoz
Marcos Llorca Vaello 
Nuria Escudero Benito 
Sílvia Roure Díez 

Idiomes d'impartició


  • Català
  • Castellano

Les classes presencials orals s'impartiran generalment en català. A més, hi ha documents en llengua castellana i anglesa, així com materials audiovisuals en castellà i anglès.

Competències


Competències específiques
  • RAE14- Reconeixerà la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
     

Descripció


L'assignatura de microbiologia dels aliments pertany a la Matèria 2, Ciències dels Aliments, assignatura de tipologia obligatòria.

Aquesta assignatura vol introduir a l'alumnat en l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb els aliments.

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

Continguts


Tema 1. Introducció a la microbiologia.

Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic.

Tema 3. Microbiologia dels aliments.

Tema 4. Parasitologia dels aliments.

 

Pràctica 1 (grup reduït).

Pràctica 2 (grup reduït).

Pràctica 3 (grup reduït).

 

Seminari 1. Parasitologia. Casos clínics I.

Seminari 2. Parasitologia. Casos clínics II.

Sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació dels resultats d’aprenentatge d’aquesta assignatura contempla diferents activitats d’avaluació de la Matèria 2, Ciències dels Aliments:

Avaluació de la modalitat presencial:

Codi

Sistema d’avaluació

Ponderació mínima

Ponderació màxima

Resultats d’aprenentatge

EP1

Examen presencial final

20%

40%

RAE 14

EP2 Exposicions orals, individuals i/o grupals 15% 60% RAE 14

EP3

Presentació de memòria escrita de les pràctiques de laboratori i els seminaris

15%

60%

RAE 14

 

Avaluació de la modalitat virtual:

Codi

Sistema d’avaluació

Ponderació mínima

Ponderació màxima

Resultats d’aprenentatge

EV3

Participació en activitats i/o debats plantejats a l'e-Campus

10%

25%

RAE 14

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.

Perquè la nota de l’examen faci mitjana amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts sobre un total de 10 punts.

Segons normativa UPF, l’alumnat que té opció a realitzar la recuperació de l’assignatura és aquell que hagi obtingut una qualificació de “suspens”. En cas de no superar l’assignatura, l’única part susceptible de recuperació és l’examen, amb un examen extraordinari (recuperació) dins del mateix curs acadèmic.

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura.

Bibliografia


Bàsic

Hernández Urzua, Miguel Angel. Microbiologia de los alimentos: fundamentos y aplicacions en ciències de la salud. Editorial Médica Panamericana, SA, 2021. ISBN-10: 607854683X

García Manrique, Paloma. Control microbiológico y sensorial de los alimentos. 2016. Editorial Sintesis. ISBN-10: 8490773084

Smith Madeleine. Food safety and inspection. An introduction. Routledge, 2018. ISBN-10: 0815353545

Complementary

Frazier, W.C. y D.C. Westhoff. (1993). Microbiología de los alimentos. Acribia, Zaragoza.