Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

álvaro Fernánez Blanco
Alicia Costa Izurdiaga 
Montserrat Pérez Cardelús 

Idiomes d'impartició


  • Castellano
  • Català

Les classes presencials orals s'impartiran en castellà i català. Hi ha documents amb llengua castellana i anglesa, així com materials audiovisuals amb castellà i anglès.

Competències


Competències específiques
  • RAE34- Reconeixerà la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
     

  • RAE38- Serà capaç d'actuar segons els principis científics que sustenten la intervenció del Dietista-Nutricionista, supeditant la seva actuació professional a l'evidència científica.
     

Descripció


L'assignatura de farmacologia pertany a la Matèria 3, ciències de la nutrició, la dietètica i la salut, de tipus obligatori.

L’atenció centrada en la persona requereix la participación amb equips multidisciplinars, per la qual cosa cal una formació integral. Els objectius són adquirir coneixements en terminología básica de farmacologia, diferenciar formes farmacèutiques i vies d’administració, comprendre els processos farmacocinètics i farmacodinàmics, identificar els fàrmacs dels grups terapèutics més utilitzats en nutrició.

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

Continguts


Tema 1. Introducció històrica a la farmacología i la farmacologia aplicada als estudis de nutrició i dietètica

Tema 2. Introducció a la farmacocinètica

Tema 3. Absorció de fàrmacs

Tema 4. Distribució dels fàrmacs

Tema 5. Eliminació dels fàrmacs: metabolisme

Tema 6. Eliminació dels fàrmacs: excreció

Tema 7. Farmacodinàmica

Tema 8. Toxicitat i efectes adversos dels fàrmacs

Tema 9. Fàrmacs útils en els trastorns del metabolismo dels glúcids

Tema 10. Fàrmacs per al tractament de la obesitat i els TCA

Tema 11. Fàrmacs utilitzats per al metabolisme de les purines i els lípids

Tema 12. Farmacologia de la regulació dels ions i les vitamines

Tema 13. Farmacologia gastrointestinal

Tema 14. Interaccions fàrmacs-aliments

Seminari 1, 2, i 3.

Sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació de les competències i els resultats d’aprenentatge d’aquesta assignatura contempla diferents activitats d’avaluació de la Matèria 3, ciències de la nutrició, la dietètica i la salut:

Avaluació de la modalitat presencial
Codi Sistema d'avaluació Ponderació mínima Ponderació màxima
EP1 Examen final 20% 40%
EP2 Exposicions orals, inviduals i/o grupals 15% 60%

 

 

 

 

 

Avaluació de la modalitat virtual
Codi Sistema d'avaluació Ponderació mínima Ponderació màxima
EV1 Examen a través de l'e-Campus 5% 15%
EV3 Participació en activitats i/o debats plantejats a l'e-Campus 10% 25%

 

 

 

 

 

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.

Perquè la nota de l’examen faci mitjana amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts sobre un total de 10 punts.

Segons normativa UPF, l’alumnat que té opció a realitzar la recuperació de l’assignatura és aquell que hagi obtingut una qualificació de “suspens”. En cas de no superar l’assignatura, l’única part susceptible de recuperació és l’examen, amb un examen extraordinari (recuperació) dins del mateix curs acadèmic.

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura.

Bibliografia


Bàsic

Pelton, R., LaValle, J.B., Hawkins, E.B., Krinsky, D.L. , Drug-induced nutrient Depletion Handbook, 2a, Lexi-Comp, Inc. Hudson 2001, USA.

McCabe, B.J., Frankel, E.H., Wolfe, J.J., Handbook of food-drug interactions, 1a, CRC Press, Boca Raton 2003, USA.

Food Medication Interactions" de Zaneta M. Pronsky, MS, RD, LDN, FADA, CNSC, Chef Aaron Block, PharmD, BCPS, FASHP, FCCP, and Chef Laura Shane-McWhorter, PharmD, BCPS, FASCP, BC-ADM, CDE