Que estàs buscant?
B2_Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació d'una forma professional i tinguin les competències que cal demostrar per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi
B5_Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
E3_Analitzar i valorar la informació dels estats comptables, aplicant criteris legals o definits per l'empresa, avaluar el rendiment econòmic i elaborar informes financers que serveixin per a la presa de decisions
G2_Ser capaç d'innovar desenvolupant una actitud oberta davant del canvi i estar disposats a reavaluar els vells models mentals que limiten el pensament
T4_Dominar les eines informàtiques i les seves principals aplicacions per a l'activitat acadèmica i professional ordinària
T5_Desenvolupar tasques aplicant, amb flexibilitat i creativitat, els coneixements adquirits i adaptant-los a contextes i situacions noves
L'assignatura proposa la comprensió dels conceptes comptables bàsics per poder entendre i assimilar el procés d'elaboració dels estats comptables i el significat dels estats financers confeccionats com a resultat de l'activitat d'una organització.
Aquest sistema d´informació és aplicable per a diferents tipus d´organitzacions. L'eix central de l'assignatura és la comprensió i el desenvolupament d'un cicle comptable, que es treballa a partir de la comptabilització de transaccions bàsiques de l'empresa i amb l'obtenció final d'un balanç de situació i un compte de resultats corresponents a la activitat empresarial en un període de temps.
El coneixement i la correcta aplicació de la normativa comptable i dels criteris de valoració comptable completen els requeriments necessaris per aconseguir unes competències i capacitats bàsiques per al futur desenvolupament professional de l'alumne i per al seguiment dels estudis, i especialment, amb els relacionats amb l'itinerari de comptabilitat i finances.
L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, transfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis dels altres.
Tema 1. Introducció a lestudi de la comptabilitat.
Definició de la comptabilitat; la realitat econòmica; Riquesa i Renda; Estructura Econòmica i Financera; una aproximació a la inversió i al finançament; el patrimoni, anàlisi de les situacions patrimonials, masses patrimonials. Anàlisi de l'actiu, passiu i net patrimonial; el fons de maniobra; el balanç de situació com a expressió de l'equilibri patrimonial. Instruments de representació comptable: comptes i llibres de comptabilitat.
Tema 2. Immobilitzacions intangibles i materials. Amortització i Deteriorament.
Immobilitzat: concepte i classes. Immobilitzat material: concepte i classes; reconeixement i valoració; valoració posterior al reconeixement inicial; correccions de valor; alienacions i baixes. Immobilitzat intangible: concepte i classes; reconeixement i valoració; correccions de valor; alienacions i baixes.
Amortització: concepte; significat tècnic, econòmic i financer; variables que cal considerar en el càlcul de l'amortització; sistemes d'amortització i bases d'amortització.
Deteriorament: Concepte, naturalesa, causes i classes de deteriorament.
Tema 3. Actius i Passius Corrents.
Drets de cobrament: concepte i classes, valoració i deteriorament. Tresoreria: concepte i objectius. Obligacions de pagament: concepte i classes, valoració, tractament de les nòmines. Introducció a l'impost sobre el valor afegit. IVA Repercutit. IVA Suportat. Comptabilització. Regularització comptable.
Tema 4. Finançament bàsic.
El finançament de l'empresa: l'equilibri financer; recursos propis i recursos aliens. Recursos propis: capital i reserves: concepte i classes; Recursos aliens a llarg termini: concepte i classes.
Tema 5. Ingressos i despeses. Resultat.
Ingressos: concepte i classes; reconeixement comptable dels ingressos. Despeses: concepte i classes; reconeixement comptable de les despeses. Principi de correlació d'ingressos i despeses. Imputació temporal d'ingressos i de despeses. Resultat: concepte i classes.
Tema 6. Cicle comptable. Comptes anuals.
Inici de l'exercici. Desenvolupament comptable de l'exercici. Final de l'exercici: regularització i reclassificació de comptes, periodificació d'ingressos i despeses, correccions valoratives, determinació del resultat, tancament de comptes. Elaboració dels comptes anuals. El balanç de situació: concepte i objectius; elements que l'integren; informació a revelar. Presentació del resultat: concepte i objectius; elements que l'integren; informació a revelar.
Sistema d'avaluació:
Treball individual (parcial) |
30% |
Exàmen Final |
70% |
L'examen al final del trimestre suposa el 70% de la nota (50% pràctic + 20% teòric). L'examen teòric consisteix en preguntes tipus test amb quatre respostes possibles de les quals una única resposta és vàlida. El mètode de valoració serà el següent: 1 punt si la resposta és correcta, –0,25 si és incorrecta i 0 si no es respon la pregunta. Cal treure una nota mínima de 4 sobre 10 a cada part (pràctic i teòric) per tenir dret a fer nota mitjana, en cas que alguna part o totes dues no superin aquest 4 sobre 10 no se superarà l'examen.
El 30% restant es formarà a partir de l'examen parcial.
En recuperació només es podrà fer la prova final que computarà el 70% de la qualificació final, ja que es conservaran la nota del parcial. En la recuperació els estudiants hauran de treure una nota mínima de 4 sobre 10 a cada part (pràctic i teòric) per tenir dret a fer nota mitjana, en cas que alguna part o totes dues no superin aquest 4 sobre 10 no se superarà l'examen.
Un alumne que no s'hagi presentat a la primera convocatòria NO es pot presentar a la recuperació.
MUÑOZ MERCHANTE, A. (2021): Introducción a la Contabilidad. Editorial Sanz y Torres, S.L. Depósito Legal: M-756-2021.
PLAN GENERAL DE CONTABILIDAD DE PEQUEÑAS Y MEDIANAS EMPRESAS (2021): Reial Decret 1/2021, 30 de gener.
PLAN GENERAL DE CONTABILIDAD (2021): Reial Decret 1/2021, 30 de gener.
URIAS VALIENTE, J. (2004): 2 volúmenes: 1.- Introducción a la contabilidad: Aspectos teòricos y 2.- Manual práctico de contabilidad: Introducción. Madrid. Ediciones Académicas.
SOLÀ ,Magda.; VILARDELL, Inmaculada. (2009): Introducción a la contabilidad general. McGrawHill
MONTESINOS JULVE, VICENTE (2009): Introducción a la contabilidad financiera: un enfoque internacional. Ariel. 6ª edición corregida y puesta al día adaptada al Plan General de Contabilidad.
ALBELDA, E. y SIERRA, L. (2014): Introducción a la contabilidad financiera. Ejercicios básicos. Pirámide.
DIÉGUEZ, J. (Coord.) (2015): Contabilidad financiera. El Plan General de Contabilidad. Pirámide.
LOSILLA, M.F. (2011): Prácticas de contabilidad financiera. Madrid: Garceta.