La Càtedra d'Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus han col·laborat en la tercera edició del Baròmetre d'economia circular de l'empresa catalana

La Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Pimec, Foment del Treball Nacional i la Càtedra d'Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus han col·laborat per elaborar la tercera edició del Baròmetre d'economia circular de l'empresa catalana, amb l'objectiu de valorar el grau de coneixement i implementació de l'economia circular en el conjunt de les empreses de Catalunya. L'estudi es va presentar el passat 5 de novembre.

Anton Gasol, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), i Anna Estella, subdirectora d’Educació Ambiental, Natura i Societat de la Generalitat de Catalunya, han estat els encarregats de donar la benvinguda. Tots dos han coincidit en el fet que el Baròmetre d’economia circular de l’empresa catalana està consolidat i visibilitza el que fa el sector privat respecte a la circularitat de l’economia.  Recupera l'acte aquí.

Posteriorment, Ana Garcia, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del CEC, ha repassat els principals resultats de la tercera edició del Baròmetre. La primera de les conclusions extretes és que el 86% de les empreses mostren un alt grau de coneixement d’economia circular i que es percep com un avantatge competitiu, de desenvolupament sostenible i d’innovació. D’altra banda, també ha remarcat que el 55% de les empreses consideren que l’economia circular té una forta influència en l’estratègia de creixement de les companyies. A més, Garcia ha posat èmfasi en algunes de les iniciatives més destacades vinculades a l’economia circular com són el reciclatge (57% de les empreses), millorar l’eficiència dels recursos (46%) i la recuperació de matèries primeres reciclades (43%). 

En una altra ordre de coses, la presidenta de la comissió ha subratllat, com a noves idees aplicades, la formació específica (30%), l’exigència de garanties ambientals a la cadena de subministrament (24%) i la substitució i recuperació dels materials crítics (9%). Tot seguit, ha posat en valor que el 66% de les empreses han fet inversions en innovacions tecnològiques, que són un facilitador clau de l’economia circular. Finalment, Garcia ha explicat que el 31% de les empreses consultades han sol·licitat els Fons Next Generation EU en matèria de circularitat i, de tots aquests, un 69% l’han rebut. 

A continuació, ha tingut lloc la taula rodona, moderada per Mireia Cañelles, responsable de desenvolupament sostenible de la Generalitat de Catalunya, on Salvador Sedó, director de desenvolupament Sostenible de Foment del Treball Nacional, ha emfatitzat que hi ha molta trava administrativa, que la normativa hauria de ser més fàcil de seguir i aplicar. “És impensable que les empreses necessitin mesos per incorporar els canvis i les adaptacions a la nova legislació”, ha conclòs. Joan Barfull, secretari tècnic de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC, ha relatat que han de plantejar beneficis fiscals per aquelles empreses que incorporen criteris de sostenibilitat en les seves organitzacions, augmentant així, encara més, el seguiment per part de les pimes dels criteris de l’economia circular. A més, ha mencionat que “cal apropar la circularitat a la ciutadania perquè és necessari arribar al consumidor final”. 

Finalment, Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus, ha subratllat que “hi ha una preocupació per disposar de talent que sigui capaç d’aplicar la transició sostenible”.