L’entrevista de feina acostuma a ser una de les últimes fases del procés de selecció. Tot i que no hi ha dues entrevistes de treball iguals, és un moment clau que no es pot deixar a la improvisació. Has de preparar-te cada entrevista i has de tenir en compte que les primeres impressions sí que són de gran importància.

Des del Servei d’Orientació Laboral et donem alguns consells que et poden servir per una entrevista de feina amb èxit!

ABANS DE L’ENTREVISTA
Investiga: informa’t de tot el que puguis sobre l’empresa per tenir informació suficient, demostra a l’empresa que has fet els deures!
Coneix el lloc de treball: analitza el perfil del lloc al qual optes ja que això et servirà per adaptar el currículum i destacar les competències clau que busca l’empresa.
Assegura’t del lloc i de l’hora: si no esteu segurs de com arribar al lloc de l'entrevista, fes un viatge de prova o arriba amb molta antelació. És recomanable arribar-hi entre 5 i 10 minuts abans, ja que una falta de puntualitat serà valorada negativament.
• Practica l’entrevista: és aconsellable saber què ens poden preguntar i pensar com podries respondre. Si no practiques, cometràs molts més errors que si no ho fas, així que no dubtis a dedicar-hi temps. Aquí tens alguns exemples de preguntes que et podries trobar a una entrevista de feina:

  1. Explica’m una anècdota de la teva vida laboral en què hages resolt amb èxit una situació problemàtica
  2. Què guanya l’empresa si et contracta a tu en comptes d’un altre candidat?
  3. Quins son els teus tres principals defectes? I virtuts?
  4. Defineix-te a tu mateix amb cinc adjectius qualificatius. Justifica’ls i posa exemples on els hagis hagut de posar en pràctica.
  5. Com et veus d’aquí a 5 o 10 anys?
  6. Qui va influir més en tu a l’hora d’escollir la carrera?
  7. Penses prosseguir o ampliar els estudis d’alguna manera?
  8. Si tornares a començar els teus estudis, què faries de manera diferent?

DURANT L’ENTREVISTA
La salutació: quan coneixes una persona el temps per crear una primera impressió és de només de 7 segons, per tant l’entrada és un moment clau! Saluda utilitzant una fórmula convencional, intenta no ser el primer a estendre la mà, somriu i mira als ulls. 
Concentra’t: intenta deixar els nervis a un costat i posa atenció a les preguntes, sempre deixant que l’entrevistador acabi de formular-les. Mantingues el contacte visual i dona senyals que demostrin que t’interessa el que et pregunten.
• Pensa abans de contestar: i respon de manera clara i breu. No diguis “acabo d’acabar la carrera i no tinc experiència professional”...Enfoca-ho d’una altra manera i destaca que estàs disponible per treballar i posar en pràctica tots els coneixements adquirits, per exemple.
Controla el llenguatge corporal: el llenguatge no verbal diu molt de tu. Adopta una postura recta a la cadira, no creuis els braços ni les cames, evita posar els colzes sobre la taula de l’entrevistador o mossegar-te les ungles.
• Aporta informació d’interès: intenta relacionar les teves respostes amb la recerca sobre l’empresa i el lloc de feina, et donarà valor afegit com a candidat.
• Sigues honest: digues sempre la veritat i no et neguis a respondre preguntes. Si et fan preguntes de tipus personal que et fan sentir incòmode, pots respondre que en la teva opinió aquest assumpte és irrellevant per valorar la teva idoneïtat amb el lloc de feina.

A L’ACABAR L’ENTREVISTA
• Sigues educat: acomiada’t de l’entrevistador agraint la oportunitat d’haver realitzar l’entrevista. Demana-li les dades de contacte i interessa’t per saber quan se sabrà alguna cosa.
• Autoavaluació: repassa l’entrevista mentre la tinguis fresca, i apunta aquelles coses que hauries de millorar, això t’ajudarà a tenir més èxit en la següent.
 

Si necessites assessorament professional, pots demanar cita al Servei d’Orientació Laboral que oferim a tots els estudiants des de Carreres Professionals del TecnoCampus enviant un correu a borsatalent@tecnocampus.cat!


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat