Que estàs buscant?
Eduard Ripoll ha protagonitzat una de les xerrades dutes a terme per professionals que organitza regularment el Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals, que s'imparteix a l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa. L’objectiu d’aquestes xerrades és que els estudiants entrin en contacte amb el món professional des del primer dia que trepitgen les aules del TecnoCampus.
En aquesta entrevista, Ripoll explica la seva experiència com a community manager o responsable de la comunicació digital de la marca SEAT per a 70 països.
-Què implica l’aparició de les xarxes socials en la comunicació i el màrqueting de les empreses?
-“Des de l’aparició de les xarxes socials, la publicitat ja no és simplement llançar un missatge. Això es pot continuar fent en els mitjans de comunicació, però no a Internet. Aquí ens cal interactuar amb l’usuari, conversa-hi, mitjançant la proposta de continguts valuosos. Així es pot fidelitzar, no parlant de la nostra marca exclusivament. Un 90% del que diem a la xarxa és contingut d’interès, general, i només el 10% sobre la marca. Hem de parlar de valors que volem associar a la marca.”
-En el cas del sector de l’automòbil, què vol dir oferir continguts de valor?
-“Podem parlar d’ecologia, de tendències, de tecnologia aplicada a l’automòbil… elements que són generals del sector, que no són tan promocionals, però que la gent està més disposada a comentar o a compartir amb amics. Això és la conversa a la xarxa. Això no està renyit amb el fet que l’empresa tingui el seu vessant de comunicació corporativa, en què pot comunicar resultats econòmics, canvis d’organigrama o el que sigui. Però a nivell de comunicació de marca, aquesta és la tendència: conversar amb l’usuari amb continguts d’interès del sector en el qual treballem.”
-Quina estratègia estan adoptant les multinacionals en aquest àmbit?
-“En les multinacionals, fins fa poc el becari o la persona més jove és qui portava les xarxes. Hi ha hagut un canvi darrerament. Ara la figura del community s’incorpora en plantilla, i s’hi destinen recursos, o sigui pressupostos. A Facebook i a Twiter, qui vulgui tenir repercussió (parlem a nivell d’empresa) ha d’invertir en anuncis o, en el cas de Twitter, en tuits patrocinats. Facebook fa arribar el que publiques en una pàgina a entre el 3 i el 6% dels seguidors de la pàgina; la resta, si hi vols arribar, has d’invertir, segmentar el públic al qual vols arribar (en funció d’edat, d’aficions, de formació etc etc) i tenir una estratègia per aconseguir-ho. I a Google, que és qui té tota la informació dels usuaris, passa el mateix.”
-Quins consells pot donar als estudiants del Grau de Màrqueting i Comunitats Digitals?
-“Els puc dir que la comunicació, la conversa, requereix estar al dia de tot, estudiar. Constantment apareixen noves eines per a professionals com el community manager, si bé a mi m’agrada més parlar de periodistes que treballem en la comunicació digital. Això vol dir estar al cas, viure al dia del que passa en el sector, i amb vocació per treballar moltes hores i molt intensament.”