Els investigadors del Grup de Recerca en Energies Alternatives i Renovables, Sostenibilitat, Eficiència Energètica i Innovació Tecnològica industrial (GRESIT) van protagonitzar el 12 de febrer el segon seminari de recerca que aquest curs organitza l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus. Van presentar les seves línies de treball, mostrant les possibilitats d'innovació des de la perspectiva del coneixement aplicat i la recerca de proximitat amb projecció global.

En primer lloc, Salvador Alepuz va presentar la línia de recerca activa en l'àmbit del convertidors multinivell d'electrònica de potència i control predictiu amb aplicació, entre d'altres, a energies renovables, vehicle elèctric i gestió de bateries, per millorar l'eficiència i fiabilitat del sistema electrònic.

A continuació, Julián Horrillo va introduir les àrees temàtiques dins de la línia de recerca d'indústria 4.0 del grup: Smart Factory, Smart Region/City/Campus, Innovació, Sostenibilitat, Intel·ligència Artificial aplicada a la indústria i  Robòtica Avançada. Com a aspecte clau, va destacar l'impuls que dona la Comissió Europea al desenvolupament territorial a través de la innovació i, en particular, a la importància del concepte de Living Labs per assolir aquest desenvolupament.

En referència a l'àmbit de sostenibilitat, Virginia Espinosa remarca la necessitat de dissenyar i implementar accions en el marc de l'agenda 2030 de Nacions Unides destacant, com a exemple, accions relatives a l'economia circular i energy harvesting. També va destacar la presència en el Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Mataró.

Xavier Font va mostrar com la intel·ligència artificial és ja, avui dia, un element essencial en la millora de la producció, eficiència i reducció de costos dins del context de Smart Factory. També va descriure diversos conceptes rellevants, com són Big Data Analytics, Deep Learning i Reinforcement Learning com a elements clau en el desenvolupament i aplicació de la intel·ligència artificial en la indústria.

Finalment, Joan Triadó va presentar les idees principals de l'àrea de robòtica aplicada a la Smart Factory, centrades en l'ús de robots mòbils i la planificació de rutes, l'autoaprenentatge dels robots mòbils interaccionant amb l’entorn i la col·laboració entre robots mòbils.


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat