Gemma Saura forma part de la primera promoció d’Infermeria del TecnoCampus (2014) i és representant dels estudis d'Infermeria en el Consell Alumni del TecnoCampus. Actualment, treballa com a infermera a la clínica de reproducció assistida FecunMed.

Formes part de la primera promoció d’estudiants que es van graduar en Infermeria al TecnoCampus.
Per què vas escollir infermeria i el TecnoCampus com a centre universitari?

Inicialment vaig decidir estudiar infermeria perquè volia ser llevadora. Per exercir aquesta professió es necessita el Grau enInfermeria i després realitzar unes oposicions (EIR) per poder accedir a aquesta especialitat. Quan vaig anar al Saló de l’Ensenyament vaig veure que s'estrenava el Grau en Infermeria al TecnoCampus, a Mataró. Era una universitat nova, amb un equip jove i proper, just al costat de casa. Vaig pensar que no podia desaprofitar aquesta oportunitat, així que com a primera opció per iniciar el meu futur universitari vaig posar: “Grau en Infermeria al TecnoCampus”.

Què t'emportes del teu pas com a estudiant del grau?
En el grau vaig aprendre que ser infermer/a demana una preparació tècnica important, donada l’alta responsabilitat que recau en la nostra professió, i també que és impresindible desenvolupar unes aptituds adequades per atendre les persones. El més enriquidor que vaig aprendre durant la carrera és saber apreciar el tracte amb les persones, acompanyar-les i ajudar-les quan ho necessiten. 

Actualment treballes a FecunMed, una clínica especialitzada en fecundació in vitro i inseminació artificial. Quin és el rol d’una infermera com a assistent en un equip de fertilitat?
El paper d’una infermera dins el centre de reproducció assistida FecunMed es basa, principalment, a acompanyar i fer costat els pacients durant tot el procés reproductiu, treballant amb la resta de l’equip multidisciplinari en la realització de les diferents tècniques i tractaments, com visites ginecològiques, inseminació artificial, o transferències embrionàries, entre d’altres. Per altra banda, col·laborar en l’organització dels propis processos del centre, com per exemple en la programació de visites i de procediments quirúrgics, organització de les activitats o sessions clíniques, i també en temes vinculats a la gestió de la qualitat.

FecunMed és una empresa creada i gestionada per la teva família. Tenies clar que volies vincular-te professionalment des del principi a l’empresa familiar?
FecunMed és un centre de reproducció assistida fundat pel biòleg Rafel Buscà i el ginecòleg Xavier Saura, el meu pare. Actualment FecunMed forma part del Grup Eugin, una entitat de caràcter internacional que gestiona una corporació de centres de reproducció. Com he comentat anteriorment, inicialment volia ser llevadora. Però vaig tenir l’oportunitat de treballar durant un estiu a FecunMed, on vaig veure com de fascinant pot ser el paper de la infermeria dins el sector de la reproducció humana, i de la reproducció assistida. Va ser llavors quan vaig veure realment el camí professional que volia seguir. I és per això que més endavant vaig especialitzar-me i vaig estudiar un màster vinculat a temes d'infertilitat per continuar formant-me en aquest àmbit.

Suposo que el fet que existeixi aquest vincle familiar també et permet tenir una visió més àmplia de l'empresa i del sector, és així? 
Des de l’inici, m’he sentit tractada com una professional més dins de la plantilla. Des de FecunMed es dona molta importància a la formació dels seus professionals, hi ha estudiants en rotació que passen regularment pel centre a fer pràctiques, i també col·labora en la formació de nous infermers del TecnoCampus a través de la Beca FecunMed, per ajudar a finançar la matrícula als estudiants de postgrau de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus. Al mateix temps, també organitza periòdicament amb l’Hospital de Granollers les Jornades Catalanes de Reproducció Humana, dirigides als professionals sanitaris del sector. I el proper mes de maig, està prevista la celebració al TecnoCampus d’una jornada sobre la preservació de la fertilitat a la dona.

Què és el que t’agrada més de la teva feina?
El més gratificant de la meva feina és saber que, de forma directa o indirecta, hem pogut ajudar una persona o una parella a complir el somni de ser mare o pares.

Un procés de tractament de fertilització assistida pot ser, en molts casos, estressant i dur...Més enllà de les tasques més tècniques, quines actituds són necessàries per desenvolupar aquesta feina?
Normalment, les persones que se sotmeten a un tractament de reproducció assistida viuen aquesta situació amb temor i desconeixement. Com a infermers, hem d’oferir un suport emocional constant, intentant solucionar aquells dubtes que estiguin al nostre abast i derivar-los al professional corresponent quan sigui necessari. Mantenir bones relacions amb l’equip és fonamental, ja que gràcies a la cooperació amb la resta de l’equip (biòlegs, metges, equip administratiu, psicòlegs, entre d’altres) aconseguim grans resultats.

De manera que les habilitats interpersonals també són essencials.
Efectivament, una de les actituds fonamentals és procurar la seguretat dels pacients, i això s’aconsegueix, sobretot, creant un entorn segur a través d'una gestió de la qualitat, la protecció de la informació, i la discreció, entre altres. També cal ser honest amb un mateix i amb els companys, crear empatia, i desenvolupar un esperit de treball en equip. Això implica, en determinats moments difícils, fer un esforç de comprensió i de comunicació.

Actualment ets membre del Consell Alumni del TecnoCampus, com a representant dels estudis d’infermeria. Per què consideres que és important seguir vinculat a la universitat?
El Grau en Infermeria és la base imprescindible de la nostra professió. Tanmateix, mai s’acaba d’estudiar, ja que és necessari actualitzar els coneixements apresos al llarg de tota la vida professional. En aquest sentit, per mi és un orgull ser la representant del Grau en Infermeria del Consell Alumni, ja que formar-hi part em permet seguir vinculada al centre universitari que m’ha ajudat a conèixer i practicar la meva professió.

 


 


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

HUB4T, centre de formació permanent del TecnoCampus, rep un reconeixement com un dels "Trainer of the Year 2024" de la Unió Europea