Que estàs buscant?
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic va presentar el divendres passat, al Museu Colet de Barcelona, el primer document capaç d'avaluar i quantificar el grau d'adaptació de Catalunya al canvi climàtic. El professor i coordinador del Grau de Turisme i de la doble titulació de Turisme i Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, Josep Maria Raya, ha codirigit el document, que respon a una de les mesures genèriques previstes a l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic Horitzó 2013-2020 (ESCACC): l'establiment d’un sistema de seguiment i indicadors de les mesures d’adaptació previstes amb l’objectiu d’avaluar si l’adaptació als impactes del canvi climàtic evoluciona favorablement.
Els treballs d'elaboració de l'indicador global d'adaptació van començar fa dos anys amb la selecció de 83 indicadors potencialment avaluadors de la bondat de les mesures d'adaptació. La metodologia de treball ha estat establerta en col·laboració amb l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), i en el marc del projecte Life 12 ENV/ES/000536 Adaptant la Mediterrània al Canvi Climàtic (LIFE MEDACC), un projecte europeu del qual l'Oficina n'és soci coordinador i que, entre les accions previstes, preveu també l'establiment d'indicadors de les mesures d'adaptació.
La jornada va generar un intens debat durant quasi bé una hora, durant la qual el públic assistent va poder formular més d’una trentena de preguntes que reflectien l’ interès pels treballs presentats i , alhora, apuntaven sòlides millores en la metodologia.
Aquesta jornada ha estat una demostració clara que el canvi climàtic té una bona capacitat de convocatòria entre la ciutadania.