Organitzada conjuntament pels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'Escola Superior Politècnica TecnoCampus (ESUPT), el passat 30 de setembre es va dur a terme la IV Jornada UOC Indústria 4.0, en què van participar 120 professionals. Aquesta jornada va servir per presentar la IV edició del Máster en Industria 4.0, que imparteixen conjuntament la UOC i el TecnoCampus.

La jornada d’enguany, per raons de salut, s’ha fet per streaming i ha inclós quatre ponències vinculades a tecnologies facilitadores de la Indústria 4.0.

Carlos Cossials, de Integral Innovation Experts i professor del màster i del postgrau de Fabricació intel·ligent i transformació digital de l'empresa ha presentat una ponència sobre el “bessó digital”, i ha fet un complet repàs de les seves aplicacions i àmbits d’aplicació dins la indústria, des del disseny de productes fins al màrqueting.

Sergio Morales, de l’empresa Fluidra i professor de Fabricació Additiva de l’ESUPT, ha explicat com a Fluidra treuen profit de l’aplicació de la tecnologia de fabricació additiva. Ho ha fet presentant el procés de redisseny de la geometria de l'inserit d'un motlle d'acer d'alta producció utilitzat per a la fabricació de reixetes per a sobreeixidors de piscines. Sense modificar la geometria de les peces obtingudes, ni la resta de motlle, han aconseguit una reducció dels temps de refredament del motlle de fins a un 8%, a més d'estalvis en els costos globals de producció i una reducció dels riscos laborals en poder prescindir de l’ús de peces amb de Co-Be.

El tercer ponent ha estat el doctor Toni Adame, del IoTlab de la Universitat Pompeu Fabra, que ha fet una completa exposició dels principals reptes plantejats a les comunicacions sense fils a la Indústria 4.0 i que són objecte actual de recerca. Amb una exposició molt didàctica ha explicat el interès que presenten les tecnologies WSN (xarxes de sensors) i LPWAN (gran abast, velocitat més reduïda centenars de bit/seg. i baixa potència) per a la Indústria 4.0.

Finalment, el professor Pau Fonseca, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha fet una ponència sobre l’aplicació del bessó digital i de paradigmes propis de la indústria 4.0 per crear i millorar models de comportament de la pandèmia provocada pel SARS-CoV-2. El sistema desenvolupat permet agilitar la definició dels escenaris i, sobretot, contrastant el comportament del model virtual (simulació) i els valors reals dels indicadors d’afectació provocada pel virus, permet que els diferents especialistes involucrats puguin participar de manera senzilla en la validació de les hipòtesis i fer del model una eina útil durant la fase operativa.

La jornada ha estat presentada i conduïda per Pere Tuset, de la Universitat Oberta de Catalunya i director acadèmic del Màster Indústria 4.0.

Podeu accedir al vídeo complet de la jornada a https://youtu.be/t0jn-9yv7ks.


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

Formula Student presenta el cotxe monoplaça que competirà amb altres equips universitaris