Que estàs buscant?
Carme Rosell Moreno és diplomada en infermeria per la Universitat de Barcelona i va començar a treballar aquí al TecnoCampus pràcticament des del principi com a coordinadora de pràctiques del Grau en Infermeria. Actualment és la cap d’estudis de l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, que el proper curs oferirà quatre titulacions.
El passat 13 de maig Rosell va obtenir el títol de doctora per la Universitat d’Alacant després de defensar amb èxit la seva tesi, centrada en les ferides cròniques i, en concret, en les úlceres per pressió.
El passat dia 13 de maig va obtenir el títol de doctora per la Universitat d’Alacant. Com va anar?
Va ser dia un molt especial, hi ha persones que el consideren un dels dies més importants de la seva vida des del punt de vista professional. Actualment fer un doctorat suposa un gran esforç ja que moltes vegades treballes a jornada completa, i a més fas un doctorat. En altres llocs, realitzar un doctorat ja es considera una activitat per si sola que omple tota la vida professional d’una persona.
Què significa rebre aquest títol?
En el moment en el qual em trobo ara, que just he acabat el doctorat, estic molt satisfeta d’haver aconseguit compaginar un treball tant important amb uns horaris laborals molt durs. En aquest sentit, hi ha ocasions on voldries tirar la tovallola perquè és francament complicat poder disposar de temps, tant tu com el teu entorn més pròxim ho pateixen, al final acabes sacrificant molt de temps de la teva vida personal. Per tant, la sensació d’ara és de descans, tranquil·litat i satisfacció personal per haver aconseguit fer aquesta tesi malgrat que les condicions a vegades han estat difícils.
La línia d’investigació de la tesi ha estat les ferides cròniques i, concretament, les úlceres per pressió. Per què va escollir aquest tema?
Sóc infermera especialista en infermeria geriàtrica i gerontològica i el meu desenvolupament assistencial ha estat en el món de la gent gran. He treballat tractant ferides cròniques durant molts anys i quan vaig decidir fer la tesi doctoral aquest era l’àmbit de coneixement en el qual em sentia més experta.
Quins són els resultats de la tesi que consideres més rellevants?
La tesis encara no esta publicada però sí que puc afirmar que la situació actual de les úlceres per pressió no és ni de lluny la que hauria d’haver ja que hi ha un important abisme entre la teoria i la pràctica.
Imparteix diverses assignatures en el Grau en Infermeria. Què li aporta ensenyar?
Quan ets docent comparteixes coneixements permanentment amb els alumnes. És engrescador poder participar en la formació d’aquests nous professionals, aportar amb la teva experiència al creixement de la professió i poder posar el teu granet de sorra.
Quina és actualment la situació laboral en l’àmbit geriàtric?
Constantment recordem als estudiants que quan entrin al món laboral es trobaran amb una societat envellida i amb molta patologia crònica. Es tracta d’una població d’abordatge complex i com a professionals també han d’estar preparats per a aquest tipus de pacients.
Quin és el consell professional que donaria als estudiants que tot just ara començaran a treballar?
Potser els diria que reflexionin seriosament sobre el tipus de societat que es trobaran quan entrin al món laboral i que es preparin molt bé. També animo als alumnes perquè siguin curiosos, preguntin constantment i intentin anar sempre una mica més enllà.
Quines considera que són les habilitats interpersonals essencials en el món laboral?
Una infermera ha de ser una gran comunicadora ja que estem comunicant permanentment als pacients, cuidadors, familiars i a la resta de l’equip multidisciplinari amb el qual treballem. Desenvolupar habilitats comunicatives i de lideratge en l’entorn professional és fonamental.