El 2 de març es va signar el conveni per a la creació de RIGREC, la Red Iberoamericana de Gestión de Residuos para la Economía Circular. Una nova iniciativa creada pel Consorci de Residus del Maresme, el TecnoCampus, a través de la Càtedra d'Economia Circular i Sostenibilitat, i la Universidad Internacional Iberoamericana de México (UNINI-MX) i en la qual participa, com a convidada d’honor, la Secretaría de MedioAmbiente, Biodiversidad y Cambio Climático (SEMABICC) del govern de l’estat mexicà de Campeche.

RIGREC neix amb l’objectiu de generar coneixement acadèmic i, al mateix temps, aportar experiència pel que fa a la gestió de residus urbans sota els paràmetres de sostenibilitat i economia circular. En aquest sentit, des del Consorci de Residus del Maresme s’aportarà la part més pràctica de transferència de coneixement i d’intercanvi d’experiències, ja que és una entitat que ha impulsat en el seu territori una gestió eficient i avançada tecnològicament del residu i que, des de ja fa uns anys ha posat en marxa un important projecte d’economia circular al Maresme. Per la seva part, des del TecnoCampus i UNINI-MX es treballarà des de la perspectiva acadèmica, impulsant el desenvolupament de programes formatius i la recerca en l’àmbit de l’economia sostenible i la circularitat. La feina de SEMABICC, per la seva banda, constituirà a projectar l’experiència d’aquestes dues institucions en l’àmbit de la gestió de residus per poder-ho revertir en la societat de Campeche.

La firma del conveni va tenir lloc presencialment a la Sala de Juntes de SEMABICC, a Campeche, alhora que també es va celebrar virtualment per la trentena de participants que no hi van poder ser presencialment. La signatura del conveni va comptar amb l’assistència de David Bote, com a alcalde i president del Consorci de Residus del Maresme i del TecnoCampus; amb Carles Salesa, com a director General del Consorci i responsable tècnic de RIGREC. Per part del TecnoCampus, hi van assistir Josep Luis Checa, com a director general, i  Mar Isla, com a professora investigadora i responsable tècnica de RIGREC. Des d’UNINI-MX, les participants van ser la seva secretària general, María Isabel Bernés, i Alina Eugenia Pascual, professora investigadora d’UNINI-MX i responsable tècnica de RIGREC.

Aquesta iniciativa que acaba de veure ara la llum es va començar a gestar fa gairebé un any, l’abril de 2020, quan Alina Pascual, d’UNINI, Mar Isla, del TecnoCampus, i Carles Salesa, del Consorci de Residus del Maresme, van exposar el seu interès per posar en marxa una iniciativa que fomentés la formació i la recerca de les dues universitats, sumant-hi, al mateix temps, la transferència de coneixements i l’experiència del Consorci de Residus del Maresme.


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

Formula Student presenta el cotxe monoplaça que competirà amb altres equips universitaris