El director del Barcelona Center for International Affairs (CIDOB), Jordi Bacaria, va ser el convidat d’ahir al IV Cicle de Conferències d’Economia i Societat que organitza l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa. Catedràtic del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, Jordi Bacaria va centrar la ponència en el futur de la unió monetària i econòmica en un context difícil i incert per al conjunt d’Europa.

Bacaria va dedicar bona part de la conferència a parlar sobre l'anomenat 'Informe dels cinc presidents': Comissió Europea, Consell Europeu, Eurogrup, Parlament Europeu i Banc Central Europeu. Es tracta d’un document que es va donar a conèixer el juny de l’any passat en el qual s’establia el marc general i els següents passos cap a la integració a la Unió Monetària i Econòmica. En aquest sentit, Bacaria va destacar que en aquest informe s’afirmava que la introducció de l’euro no va significar només un canvi de moneda sinó el començament d'un projecte polític i econòmic conjunt. Per altra banda, el document també explicava que amb un una política monetària uniforme per a tota la zona euro, les polítiques pressupostàries nacionals són fonamentals per estabilitzar l’economia cada vegada que es produeixin pertorbacions a nivell intern. Segons Bacaria, a l’'Informe dels cinc presidents' es preveia que a finals del 2015 es podria dir que "hi hauria una Unió Econòmica i Monetària que ens faria anar cap a una estructura d’estat federal”.

El director de la CIDOB també va explicar que ara hi ha tres dates clau que podrien fer tremolar el futur de la Unió Europea: el 21 de juny, la sentència del Tribunal Constitucional alemany sobre legalitat d’un programa de compra de bons; el 23 de juny, el referèndum ‘Brexit’ per decidir si el Regne Unit es queda o marxa de la Unió Europea; i per últim, el 26 de juny amb les eleccions generals a Espanya. Al final de la conferència, Bacaria va recordar que l’austeritat no és incompatible amb una bona economia i que la única manera de solucionar el problema és tirar endavant: “Fer marxa enrere de l’euro seria un desastre”.
 


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

Formula Student presenta el cotxe monoplaça que competirà amb altres equips universitaris