L'esdeveniment, organitzat per la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró amb el suport de la Diputació de Barcelona, va comptar amb la participació de diferents agents de l'economia social i de l'administració pública municipal.

El passat dimecres 20 de novembre va tenir lloc al TecnoCampus la 5a Trobada d'Empreses d'Economia Social, que ha dedicat l'edició d'enguany a la compra pública responsable. L'esdeveniment ha estat organitzat per la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus i l'Ajuntament de Mataró, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Eloi Serrano, director de la Càtedra, va ser l'encarregat d'obrir la trobada, remarcant la importància que té per a les empreses d'economia social que des de l'administració pública es promogui la compra pública responsable. En la seva intervenció, Serrano va anunciar que la Càtedra que dirigeix participarà en un projecte que consistirà creació del Centre d'Estudis per a la Contractació Estratègica i Responsable de Catalunya, junt amb Facto Cooperativa SCCL, L'Escamot SCCL i l'Associació Juvenil Cultural Ariadna, gràcies a una subvenció de Projectes Singulars de la Generalitat de Catalunya. 

Sergi Morales, segon tinent d'alcalde i regidor d'Ocupació i Empresa i Economia Social de l'Ajuntament de Mataró, va remarcar el paper de les empreses d'economia social en el teixit econòmic de la ciutat, la comarca i el país. El regidor va explicar les diferents accions que des de la seva regidoria s'impulsen en matèria d'economia social a la ciutat, i va recordar que des de l'Ajuntament s'utilitza l'eina dels contractes reservats, per exemple en casos com la gestió del Cafè de Mar o la recollida d'objectes voluminosos, que desenvolupen empreses d'economia social a la ciutat. 

A continuació es va fer una taula rodona moderada pel professor i membre de la Càtedra d'Economia Social Miguel Guillén. Julio Martínez, que durant molts anys va ser el president de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) i ha impulsat al llarg de la seva carrera nombrosos projectes d'economia social, va recordar les dificultats que afronten les empreses d'economia social a l'hora d'optar a concursos públics. A continuació, Kiko Montoro, soci i treballador de Coop de Pedal SCCL, cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que va néixer el 2018 per oferir serveis de bicimissatgeria, ciclologística i formació a la ciutat de Mataró i a la comarca, va assenyalar que competir amb empreses mercantils de major grandària, és complicat per a aquest tipus d'empreses. 

Sílvia Lizana, tècnica d'Economia Social a l'Ajuntament de Mataró, va assenyalar que des del departament de Compres i Contractacions del consistori s'estan aplicant mesures els darrers anys per fomentar la compra pública responsable. Per últim, Marc Vilanova, responsable de l'àrea de contractació pública de Facto Cooperativa SCCL, va explicar amb detall les dificultats existents actualment per a les empreses d'economia social a l'hora de presentar-se a concursos públics, i va insistir en la necessitat que es fomenti una compra pública estratègica i responsable. 

Galeria d'imatges

Anterior

Robotics & Health: la nova optativa que introdueix la robòtica a Infermeria

Següent

Els professors Miguel Guillén i Eloi Serrano publiquen un article sobre economia social i intel·ligència artificial a la Revista CIDOB d'Afers internacionals