La professora del grup de recerca GRAEFES Helena M. Hernández-Pizarro, amb els Guillem López-Casasnovas (Universitat Pompeu Fabra) i Catia Nicodemo (University of Oxford) com a coautors, ha rebut el premi al millor article d’economia de la salut publicat el 2020, per l’article "Discontinuous system of allowances: The response of prosocial health-care professionals” publicat en la revista Journal of Public Economics, centrat en un anàlisi sobre al llei de dependència.

El premi, patrocinat per LILLY,  pretén reconèixer la tasca d’investigadors que han publicat un article en revistes científiques de prestigi i així han contribuït a que el camp de l’economia de la salut segueixi avançant.  El premi també vol ser un estímul fent de la difusió de la recerca a la comunitat científica nacional i internacional, incrementant així la contribució en aquest camp.

El premi serà entregat en el marc de les XL Jornadas de Economía de la Salud el proper 17 de juny. A l’entrega els autors hi presentaran el treball.

L’article estudia els efectes del disseny de polítiques públiques amb incentius no lineals. El fet d’establir beneficis o costos per trams pot induir a comportaments estratègics dels agents econòmics, per tal de situar-se al llindar que els suposa major benefici. L’estudi se centra en la Llei de la Dependència, que assigna prestacions en funció del grau de dependència però valora amb una escala contínua: “El Barem de Valoració de Dependència (BVD)” el nivell de dependència dels sol·licitants. Els autors mostren com les puntuacions que s’obtenen amb el BVD són ajustades per aquelles persones que sol·liciten prestacions i tenen una puntuació “real” just per sota del llindar que dóna accés a un grau de prestacions majors. L’ajustament de la puntuació (comportament estratègic) s’atribueix a les motivacions prosocials del treballador que valora la persona sol·licitant. Aquest fet difereix de la majoria de casos estudiats, ja que el comportament estratègic s’associa a  l’agent que extreu el benefici directa del canvi de comportament.


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat