Va ser una de les empreses més ben valorades a l'Investment Day del TecnoCampus i Economistes Ban que es va celebrar el mes de juliol passat a Mataró. En aquesta jornada van poder presentar el seu projecte i van captar l'interès de diversos inversors.

En un món amenaçat pel canvi climàtic i les crisis alimentàries, la cerca d'alternatives alimentàries sostenibles ha esdevingut una prioritat. I en aquest camp sembla que la producció d'insectes comestibles va a l'alça, ja que són una font d'aliment amb altes propietats nutritives i de baix impacte ecològic i econòmic. 

Insectius és una granja biotecnològica d'insectes, una empresa dedicada a produir proteïna comestible procedent de cucs de la farina criats seguint un model de producció circular “que es potencia amb tecnologia”, segons explica el CEO, Raul Reyes. Compten amb una granja a Sant Iscle de Vallalta on es crien els insectes que es destinaran a la producció de farines per elaborar pinso i menjar per a animals.

Alhora, han desenvolupat el seu propi programari d'IA i robots d'automatització per poder optimitzar els processos de cultiu, fet que els converteix en una “granja biotecnològica”. Aquest sistema “ens permet ser més eficients a l'hora de produir animals, reduint de 6 minuts a 40 segons el temps invertit a cada safata”, explica Reyes, que també destaca que mitjançant la IA també resulta més fàcil i ràpid detectar possibles plagues. 

Investment Day al TecnoCampus

Insectius va ser una de les empreses més ben valorades a l'Investment Day del TecnoCampus i Economistes Ban que es va celebrar el mes de juliol passat a Mataró. En aquesta jornada van poder presentar el seu projecte i van captar l'interès de diversos inversors, gràcies als quals van poder reunir 200.000 euros per continuar desenvolupant el producte.

Amb aquesta inversió, Insectius ha pogut ampliar la seva activitat amb el procés de congelació, assecat i estocat que prepara els insectes per convertir-los en la farina que es farà servir per a l'elaboració del pinso. L'empresa es dedica a produir un tipus d'insecte anomenat Tenebrio molitor, més conegut com el cuc de la farina, el primer insecte autoritzat a Europa per a consum humà des del maig de 2021. És un organisme que ocupa un espai mínim i requereix aigua escassa, cosa que fa que la seva producció sigui extremadament sostenible i ofereixi una àmplia gamma d'aplicacions. Totes les fases del Tenebri s'aprofitin, generant un impacte i residus mínims, ja que fins i tot els seus excrements s'aprofitin com a fertilitzant orgànic natural. 

La proteïna d'insecte és una font de nutrients ideal per a animals monogàstrics com els porcs i les gallines. Garanteixen el seu benestar i una ramaderia i agricultura ecològiques, orgàniques i biodinàmiques. L'empresa també produeix proteïna destinada a l'alimentació de gossos i gats. Els pinsos a base d'aquest insecte proporcionen una alimentació hipoal·lergènica en ser una proteïna novell, amb un perfil d'aminoàcids i greixos perfectes per a les mascotes, i amb molt menys impacte mediambiental que els altres pinsos.  


Anterior

Renfe, l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus reconeixen set iniciatives emprenedores en el marc dels premis Creatic i Antena TrenLab

Següent

AQU Catalunya i el TecnoCampus comencen una enquesta massiva per copsar la satisfacció dels titulats recents