El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats dins el marc del “Programa Estatal per Impulsar la Investigació Científico-Tècnica i la seva transferència, del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023” ha resolt favorablement el finançament d’un ajut de 85.500 euros el projecte Watermark of online handwritten signals for e-security and e-health Applications (WATERWRITTEN), liderat pel professor catedràtic Marcos Faúndez en la convocatòria 2023 de Projectes de Generació de Coneixement.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és el finançament de projectes de recerca dirigits tant al foment de la generació i avenç significatiu del coneixement científic i de la recerca de contrastada qualitat, com a l’avenç en la cerca de solucions als desafiaments de la societat. 

El projecte finançat, que s’executarà durant el període 2024-2028, aborda el creixent desafiament de distingir entre contingut generat per humans i contingut generat artificialment, particularment en el context de senyals escrits a mà. D'una banda, la principal motivació del projecte sorgeix de la creixent sofisticació dels sistemes d'intel·ligència artificial (IA) a l'hora de produir continguts que imiten fidelment les creacions humanes, cosa que planteja riscos en les aplicacions d'e-seguretat i e-salut basades en senyals d'escriptura en línia.

Per altra banda, el projecte avançarà en aplicacions d'e-seguretat i e-salut, amb un èmfasi especial en e-salut i patologies importants on els senyals manuscrits han demostrat tenir grans capacitats d’avaluació i detecció, com són: a) Malaltia de Parkinson b) Malaltia d'Alzheimer c) Disgrafia d) Anàlisi de fatiga e) Depressió, ansietat, estrès f) i diverses malalties respiratòries com la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica). La proposta també amplia la discussió a les marques d'aigua en senyals biomètrics, emfatitzant-ne l'aplicació en contextos d'assegurança i e-salut per evitar atacs de repetició. 

En conclusió, el projecte WATERWRITTEN cerca avançar en tècniques de marques d'aigua dissenyades específicament per a senyals online manuscrites, contribuint als esforços en curs per protegir les aplicacions de salut i seguretat electròniques contra els desafiaments que planteja el contingut generat per IA, així com la protecció contra atacs de repetició. 

Amb el finançament i execució d’aquest projecte es segueix consolidant la participació dels grups de recerca del TecnoCampus en convocatòries que impulsen, a més dels propis objectius científics, la creació d’una massa crítica necessària per afrontar els desafiaments als que s’enfronta la investigació i societat en general.


Anterior

La professora Maria Luna participa en la commemoració dels 20 anys de la Xarxa HoMER