Fundat el 2008 per quatre centres de recerca de Barcelona que treballen en l’àmbit de l’electrònica impresa, el grup PEC4 s’ha convertit ara en un clúster format pel centre tecnològic CETEMMSA, el Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC, IMB-CNM (CSIC), el Centre d'Accessibilitat i Intel•ligència Ambiental de Catalunya (CAIAC) i el  Centre d'investigació en metamaterials per a la innovació en tecnologies electrònica i de comunicacions (CIMITEC), ambdós de la UAB, i el Parc de Recerca UAB.

El clúster neix per poder donar més impuls a aquesta tecnologia i aglutinar, a més a més dels centres de recerca esmentats, altres entitats de l’àmbit de l’empresa en aspectes d’innovació i transferència del coneixement, com són el Parc de Recerca UAB, l’associació d’indústries d’electrònica SECARTYS i el Gremi de la Indústria Gràfica i la Comunicació de Catalunya.

L’electrònica impresa representa una forma nova i revolucionària de l’electrònica. Permet la impressió de dispositius electrònics i fotònics mitjançant les tècniques pròpies de les arts gràfiques, com per exemple la serigrafia o l’inkjet, amb la particularitat que s’utilitzen tintes conductores, aïllants o semi-conductores. El desenvolupament de processos que utilitzen aquestes tècniques permetrà imprimir tant components electrònics presents als circuits convencionals com cèl•lules fotovoltaiques, bateries, OLEDs i sensors sobre suports molt diversos, com plàstics o papers.

Aquesta tècnica obre la possibilitat de noves aplicacions, com per exemple, pantalles flexibles, etiquetes i envasos intel•ligents, cartells decoratius dinàmics o una tapisseria capaç de donar llum o ser un sensor. A més, un gran avantatge de la tecnologia d’impressió per a la fabricació de dispositius electrònics és que permet reduir notablement els costos de producció, ja que no es necessita cap sala blanca com en microelectrònica i una vegada es disposa del disseny proporcionat per l’enginyeria, únicament es tracta d’imprimir en sèrie (en fulls o en rotativa) sobre el suport escollit, reduint el temps de fabricació i els costos. Els materials impresos són generalment molt prims, lleugers, flexibles i es poden integrar en línies de producció de productes impresos.

Els membres del grup PEC4 cobreixen els diferents aspectes de l’electrònica impresa i apunten inicialment al desenvolupament de sensors impresos per a aplicacions biomèdiques, dispositius luminescents sobre tèxtils i les cèl•lules solars flexibles en l’entorn dels ambients intel•ligents.

A més dels membres que el conformen, PEC4 ha rebut el suport d’ACC1Ó (l’Agència catalana per a la innovació i la transferència tecnològica) i participa a l’OE-A (Organics Electronics Association) i el projecte europeu COLAE (Commercialising Organic and Large Area Electronics).


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat