El nou centre de cures i recerca en l’àmbit sociosanitari de Mataró es va inaugurar el dijous 28 de novembre amb una jornada per donar a conèixer els serveis que ofereix com són l’Oficina de Cures i Centre per a l’Autonomia Personal Sírius. El TecnoCampus participa en el projecte en l’àmbit de la recerca, a través de la Càtedra d'Envelliment i Qualitat de Vida i els diversos grups de recerca vinculats a l'àmbit de la salut.

L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab és un centre de referència en recerca i en l’assessorament i l’atenció en les cures que posa a Mataró en el focus de les ciutats cuidadores de Catalunya. L’equipament, situat al passeig de la Marina 144, es va crear amb fons europeus i ja està en funcionament. S'ha inaugurat amb la presència de la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez; l'alcalde de Mataró, David Bote, i representants de les entitats que el promouen.

Una de les novetats de l’Espai Mataró Cuida és que compta amb una cogovernança de totes les entitats sòcies fundacionals que són: Ajuntament de Mataró TecnoCampus Consorci Sanitari del Maresme Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme Fundació Privada Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena Fundació Privada del Maresme Fundació Eurecat Fundació Tic Salut Social Fundació Jordi Gol i Gurina Institut Català de la Salut

L’Oficina de Cures s’adreça a persones fràgils, ja sigui per la seva edat, perquè tenen algun tipus de discapacitat, dependència o malaltia crònica, així com les seves persones cuidadores. Els objectius són promoure l’autonomia el major temps possible, informar sobre l’accés de les persones fràgils i les seves persones cuidadores a la xarxa de recursos públics i privats de l’àmbit de les cures socials i sanitàries.

També vol incorporar la mirada comunitària en l’àmbit de les cures, generant espais comunitaris on compartir la responsabilitat social de les cures. L’Oficina de Cures ofereix informació, orientació i assessorament, intervenció grupals i crear vincles amb les entitats del Tercer Sector. Els objectius del Centre per a l’Autonomia Personal Sírius són informar i assessorar sobre solucions per millorar l’autonomia de les persones dependents, sobre solucions que facilitin la tasca de l’assistent en el cas de les persones amb dependència de qualsevol edat i sobre recursos i ajuts. També posa l’accent en un ampli espai d’exposició permanent de productes de suport i entorns accessibles. 

També hi ha la intenció de reforçar el coneixement i l’especialització dels professionals de l’atenció social i sanitària a través de sessions formatives i tallers. Aquest servei va dirigit tant a les persones amb dependència i els seus cuidadors/familiars, com a entitats, professionals i estudiants i empreses que ofereixen productes i serveis per fomentar tot el possible l’autonomia de la persona. Com a exemples concrets del que, a dia d’avui, ofereix el Centre per a l’autonomia personal hi ha dues cambres de bany familiar inclusives amb canviador per adults, bany per a persones amb ostomia, així com altres espais simulats. Un habitatge i una habitació de residència que incorporen solucions i ajudes tècniques per millorar l’autonomia de les persones. 

El Punt Vincle, liderat per la Fundació Hospital, facilita l'accés de la ciutadania a la informació, orientació i assessorament per part de les Entitats del Tercer Sector d'Acció Social de cures. L’objectiu és apoderar i generar interacció entre les persones cuidadores i/o receptores de cura a Mataró i el Maresme. Així mateix, promou la interacció entre entitats i facilita el desenvolupament de línies de treball conjunt entre diferents Entitats del Tercer Sector d'Acció Social de cures, per tal de potenciar el valor social que aporten i fer créixer l’ecosistema social de les cures.


Anterior

Tres empreses de l’ecosistema TecnoCampus participen a la fira tecnològica Websummit de Lisboa

Següent

AQU Catalunya i el TecnoCampus comencen una enquesta massiva per copsar la satisfacció dels titulats recents