Els professors Giovanni Giusti (Tecnocampus), Jordi Galí (CREI) i Charles Noussair (University of Arizona) publiquen un article científic sobre els efectes de la política monetària a les bombolles especulatives.

La crisi financera mundial de 2007-2008 i la següent gran recessió, comunament atribuïda a l'esclat de les bombolles immobiliàries en diversos països, ha demostrat com de perjudicials poden ser els efectes d'un col·lapse dels preus d'uns actius per a l'economia real.

Aquest episodi ha renovat el debat sobre la postura que haurien d'adoptar els bancs centrals en resposta a una creixent bombolla especulativa i molts autors i responsables polítics van apostar per un paper més fort dels bancs centrals en la prevenció dels preus dels actius sobrevalorats mitjançant lestratègia monetària "Leaning Against the Wind". Una política d'aquest tipus especifica que la taxa d'interès s'elevi en resposta als augments del preu dels actius que es consideren purament especulatius. El fonament d'aquestes polítiques és que les taxes d'interès més altes augmenten el cost d'oportunitat de mantenir un actiu inflat, en redueixen la demanda i, com a conseqüència, redueixen el tamany de la bombolla.

Mitjançant un experiment de laboratori, els tres investigadors estudien els efectes que aquest tipus de política monetària té en un mercat financer. Un dels principals resultats que obtenen mostra que un tipus de política basada en augmentar la taxa d'interès en resposta a un fort increment de preus té l'efecte de reduir la mida de la bombolla en el curt termini. No obstant això, també troben que en el mitjà termini l'efecte és l'oposat i conclouen amb algunes recomanacions per als bancs centrals a la llum dels resultats obtinguts.

L'article que es titula "Monetary Policy and Asset Price Bubbles: A Laboratory Experiment", es va publicar al Journal of Economics Dynamics and Control, una de les principals revistes científiques especialitzades en macroeconomia a nivell internacional.


Anterior

El professor Jordi Ayza participa en una jornada al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

Següent

Els professors Miguel Guillén i Eloi Serrano publiquen un article sobre economia social i intel·ligència artificial a la Revista CIDOB d'Afers internacionals