La Hackathon Covid-19, l'esdeveniment en línia per trobar productes i serveis per a viure millor la nova normalitat, va finalitzar dilluns 4 de maig a la tarda, quan l'organització ha anunciat els projectes guanyadors. El TecnoCampus ha participat en l'organització a través d'un equip de mentors que han aportat la seva experiència en iniciatives com la Som Hackathon. L'alcalde de Mataró i president del TecnoCampus, David Bote, i el director general, Josep Lluís Checa, van encapçalar aquest equip.
D'entre els 20 finalistes, set han rebut els diferents premis atorgats per entitats i empreses públiques i privades. 80 mentors i experts de tots els àmbits, que han assessorat els equips al llarg de tot l'esdeveniment, han votat per seleccionar els projectes guanyadors, que són aquests:
- Premi Mobile World Capital – CAP ESTUDIANT SENSE INTERNET, projecte per fer possible que tots els estudiants tinguin accés a Internet. El premi consisteix en 4 mesos d'acompanyament i mentoring donant suport a la conceptualització, posada en el mercat i escalabilitat de el projecte. Passades per a l'esdeveniment 4YFN 2021 a Barcelona. Participació en les activitats organitzades pel programa The Collider al Pier 01. Formacions de màrqueting, preparació de pitch Elevators i fundraising de el programa. Esdeveniments de networking, demo-days amb inversors especialitzats en DeepTech i en sessions de speed-dating amb corporacions. Accés a laboratori 5G (The Thinx) per poder experimentar amb la tecnologia en la realització de pilots.
- Premi Eurecat – HYGIDOT, punt higiènic per a comerços que ofereix confiança als seus clients. Amable amb les persones i amb el medi ambient. El premi consisteix en l’acompanyament durant 2 mesos per part dels experts de Eurecat amb reunions setmanals per validar tecnològicament el projecte, analitzar state-of-the-art i donar una base innovadora i diferencial a el projecte per poder complir el pla de negoci. També s'oferirà suport per buscar opcions de finançament.
- Premi Tecnocampus – CONTIGO, aplicació que connecta gent altruista disposada a ajudar persones i associacions necessitades. L'equip està format per Gonzalo Marcos, Nikola Nikolaev, Pau López i Yeray Bartolomé, tots ells estudiants de l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus.
- Premi Extra Tecnocampus – EN XARXA (EN RED), plataforma web dissenyada per portar un control de la teva salut i la dels teus familiars i amistats. El premi consisteix en 6 mesos d'acompanyament i mentoring gratuïts + 6 mesos de serveis gratuïts en un espai de la pre incubadora, a més d'accés preferent a un espai de la incubadora amb un 50% de bonificació. L'impulsor del projecte és Oriol Pino (a la foto), estudiant de segon curs del Grau en Mitjans Audiovisuals a l'Escola Superior Politècnica del TecnoCampus.
- Premi Consorci Sanitari de Maresme – GALENA DATABOOK, tecnologia per compartir informació entre personal mèdic i científic a escala global per combatre el Covid-19. Per al millor projecte relacionat amb la temàtica sanitat, higiene o control sanitari associats a la pandèmia SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19. El premi consisteix en una inscripció gratuïta a l'edició 2020-21 de el Programa Mentor CSdM, mentoring in Health Innovation. El membre de Galena Databook, José Álvarez, assegura que participar a la Hackathon Covid-19 "ens ha permès madurar la nostra proposta de valor. Hem polit molts defectes a l'hora de comunicar la idea a la resta de la comunitat i plantejat preguntes que abans no ens havíem fet". Destaca que el mentoring "han estat dos sessions de pur or. Tenir 6 mentors per grup ha estat un total privilegi”.
- Premi Barcelona Activa – WAYTEO, app que permet demanar i pagar sense esperar des de la taula dels teus bars i restaurants favorits El premi consisteix en l’acompanyament en els programes d'acceleració de Barcelona Activa d'acord amb les necessitats del producte o servei.
- Premi SeedRocket - EVERYWHERE GYM, projecte que trasllada a espais oberts sessions d’entrenament dirigides El premi consisteix en participar en el pròxim campus d'acceleració de SeedRocket post confinament. El responsable de l'equip Everywhere Gym, Daniel W. Barbajosa, afirma que participar en la Hackathon Covid-19 els ha ajudat a "accelerar processos tecnològics, orientar-nos en models d'organització com Teal i conèixer a molta gent diferent - col·laboradors, mentors, altres equips ... - en un moment tan oportú com la crisi Covid 19". Hackathon Covid-19 "ens ha permès reflexionar de manera coral sobre l'escenari Covid Free. Anem a innovar, posarem a pensar uns quants caps en què hem de desenvolupar de manera immediata", ha afegit.
Des del passat divendres 1 fins al diumenge 3 de maig, 50 equips han desenvolupat idees i projectes amb l'assessorament i l'orientació d'experts i mentors de reconeguda trajectòria, fins presentar-los com productes i serveis mínims viables.
En menys d'una setmana des que es va anunciar en els mitjans, Hackathon Covid-19 va rebre més de cent cinquanta inscripcions. El repte plantejat va ser generar i accelerar els nous serveis o productes que per viure millor la nova normalitat.
Les jornades s'han desenvolupat com una marató col·lectiva d'idees i projectes, que els equips han definit en un vídeo de 3 minuts destinat a captar l'interès d'empreses i entitats d'inversió. Els productes i serveis sorgits de la Hackathon estan pensats des de i per a la nova normalitat i contribueixen a millorar la vida de les persones en aquest nou context. Tots neixen de la ciutadania, són executables i tenen voluntat d'impacte social.
Els organitzadors de la Hackathon Covid-19, Martí Manent, Ricard Jornet i David Monreal, han agraït als participants el seu enorme esforç, ja que han aconseguit desenvolupar les seves idees i projectes fins convertir-les en Productes Mínims Viables (MVP, en les seves sigles en anglès), presentant-les amb un vídeo de 3 minuts. "Alguns equips s'han muntat durant la primera jornada de la Hackathon i, dos dies després, els seus productes ja estan punt per sortir al mercat" ha dit, remarcant que han rebut trucades d'interès per part d'entitats d'inversió i
empreses d'acceleració.
L'organització també ha agraït la seva participació i dedicació als mentors i experts, que "han aportat la seva opinió, la seva visió i, en molts casos, orientació als equips". Més de 80 mentors i experts han col·laborat amb la Hackathon Covid-19 i aportat la seva experiència i coneixements als equips. Entre ells, es troben la cap de Plataformes Científiques IDIBAPS i coordinadora del Biobanc, Aina Rodríguez; el director de l'Eurecat, Miquel Rey; la general manager de GSMA Mobile World Capital, Therese Jamaa; l'enginyer informàtic i CEO de Mortensen, Josep M. Ganyet; Genís Roca, de la consultora Roca Salvatella; el directiu de l'Àrea de Noves Tecnologies del FC Barcelona, Dídac Lee; la directora d'Abacus, Maravillas Rojo; Jesús Monleón, de SeedRocket; o l'exministre d'Indústria, Joan Majó, entre d'altres.
“Hackathon Covid-19, la nova normalitat” és fruit de l’impuls de diversos emprenedors junt
amb entitats, organitzacions, empreses i administracions públiques.