El projecte s’articula com una prova pilot per la implantació de tota una xarxa d’antenes d’innovació ferroviària al territori espanyol

El president de Renfe, Isaías Táboas, l’alcalde de Mataró, David Bote i el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, han signat l’acord de col·laboració per posar en marxa l’antena de TrenLab a Catalunya, que s’ubicarà a les instal·lacions del TecnoCampus de Mataró. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha presentat avui el projecte.

Renfe, l'Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus col·laboren en aquesta iniciativa per desenvolupar solucions i projectes d'innovació ferroviària juntament amb membres de l'ecosistema innovador (startups), dins de les instal·lacions del TecnoCampus, per aprofitar i potenciar recursos empresarials , docents i metodològics, amb la finalitat d'establir el primer node de la xarxa Antena de TrenLab. L’espai on es durà a terme l’activitat s’habilitarà al llarg del 2022 en un local de 400m2 situat en un dels edificis del parc tecnològic.

El projecte s'articula com una prova pilot que permetrà a Renfe la possibilitat de desenvolupar una estratègia de llarg recorregut per ser implantada a tot el territori, mitjançant una xarxa d'antenes especialitzades en solucions i tecnologia aplicades al sector. La ubicació específica al parc tecnològic de Mataró, afegida a l'estreta vinculació ferroviària de la ciutat, converteix aquesta iniciativa en una oportunitat de col·laboració per desenvolupar nous projectes d'impuls per a la innovació.

L'establiment de l'Antena de TrenLab dins l'entorn del TecnoCampus permetrà a Renfe a la creació d'un ecosistema d'innovació oberta centrat en l'emprenedoria en tecnologies aplicades a la mobilitat, el transport i la logística. Les activitats que es desenvoluparan seran:

  • Suport a l'emprenedoria en l'àmbit estratègic i de negoci de Renfe.
  • Vigilància de la tecnologia en els àmbits d'interès de negoci de Renfe.
  • Ubicació d'un hub d'acceleració de TrenLab amb espai de coworking per als membres de l'ecosistema innovador del programa i l'equip d'innovació de Renfe.
  • Integració de l‟Antena TrenLab dins del programa d’activitats d’incubació i acceleració, formació i sensibilització de TecnoCampus.
  • Disseny programes de mentoring, formació i acceleració. • Facilitar capacitat de desenvolupament de projectes en col·laboració amb centres universitaris i grups de recerca.
  • Oferir accés a laboratoris, incubadores o centres d’innovació.

    Per part de l'Ajuntament de Mataró, es participarà en el foment de la integració ciutadana d'aquesta iniciativa, amb la possibilitat de crear living labs que comprometin la ciutadania amb les solucions obtingudes i facilitarà el desenvolupament de proves urbanes al municipi que afavoreixin la implantació de les solucions de mobilitat creades.

    Aquesta és la primera de tot un seguit d’iniciatives que pretenen estendre l’èxit de TrenLab a més àrees del territori per tal de poder apropar els avantatges i el recolzament de Renfe a aquest entorn. Des de 2018, Renfe lidera el programa TrenLab, per a l’acceleració de start-ups on té com a objectiu fomentar la innovació oberta per la millora de solucions de mobilitat ten el sector ferroviari espanyol, basant-se en la necessitats de trobar solucions innovadores i àgils davant el nous reptes. Des del seu inici, TrenLab ha comptat amb l’interès de més 900 startups, i ja ha accelerat dotze startups, que en conjunt han rebut en rondes de finançament una suma de més de 16,5 milions d’euros i han generat 121 llocs de treball, a més de desenvolupar dos projectes pilot amb Renfe.
Galeria d'imatges

Anterior

Fòrum Talent de Turisme: una aposta del sector pel valor afegit dels graduats en Turisme i AdE

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat