El TecnoCampus i les biblioteques del Maresme, amb el suport de la Diputació en el marc del BiblioLab, van donar ahir el tret de sortida al projecte TecnoGirl en un acte inaugural a càrrec de Sílvia Sebastián, responsable de Biblioteques del Maresme; Marco Antonio Rodríguez, responsable de projectes STEM del TecnoCampus; Laura Artigas, enginyera aeronàutica a Airbus, i Irene Lapuente, llicenciada en Física, divulgadora de ciència i tecnología i fundadora de la ‘Mandarina de Newton’.

Artigas, de 27 anys, volia dedicar-se a el món científic i de petita li encantava tot el relacionat amb l'espai i l'univers. Va fer unes pràctiques a Airbus i, en acabar-les, va ser contractada. "M'agradaria transmetre el missatge que no hi ha carreres d'homes i de dones, totes les professions són igual de vàlides", sentencia. "Al capdavall, el món de la ciència i la tecnologia el que necessita és talent. No trieu carreres que no us agraden pel món que us envolta i per la societat perquè en si ho feu el món es perdria la meitat del talent ", va destacar Artigas, una de les protagonistes de l'exposició itinerant que es podrà veure en deu biblioteques de la comarca.

Lapuente va fer una xerrada amb perspectiva històrica sobre la presència de les dones en la ciència i en els Premis Nobel. "Aquest any quatre dones han guanyat el Premi Nobel i tres han estat científiques. Ha estat un any molt bo, però encara no estem a 50-50% ", sentencia.

"Històricament només quatre dones han guanyat el Nobel de la Física a 120 anys", va afirmar Lapuente. La divulgadora va remarcar que hauria de deixar de ser notícia que "una dona hagi guanyat el Premi Nobel de la Física '. "Les dones han estat sempre implicades amb la ciència, la tecnologia, les matemàtiques ... en el passat, en el present, i en el futur. Les dones han guanyat bastants batalles en el camp de batalla, al laboratori, però potser no han guanyat tantes batalles en els llibres d'història ", va apuntar.

A més de l'exposició itinerant sobre dones científiques i tecnològiques que es podrà veure a diferents biblioteques de l'Maresme, el projecte TecnoGirl proposa diversos tallers que s'impartiran a les biblioteques (tallers BiblioLabs) o al mateix TecnoCampus. Són els els tallers Xnergic, que s'imparteixen des de fa ja anys al TecnoCampus i que coordina el professor Marco Antonio Rodríguez, que impulsa també el projecte TecnoGirl: "Al TecnoCampus impartim diferents enginyeries amb un enfocament professionalitzador i en un entorn de proximitat i de suport als estudiants: amb els tallers Xnergic i la TecnoGirl, volem animar a joves a partir dels 12 anys que són el planter per a aquests estudis superiors ", apunta.

La gran activitat de el projecte serà una hackaton femenina, que consisteix en un esdeveniment creatiu i formatiu en què les participants han de donar resposta a un repte social plantejat per la seva comunitat d'una manera pràctica i mitjançant la tecnologia.

Miquel Àngel Vadell, regidor d'Educació i Treball de Mataró, va tancar l'esdeveniment. "Els polítics podem fer moltes coses per canviar la situació. Una mostra és aquesta segona edició de TecnoGirl. Seguirem apostant per la igualtat entre els estudiants de secundària, intentant posar fi a la bretxa de gènere ", va concloure.

Podeu llegir els articles sobre la TecnoGirl publicats a La Vanguardia i al portal Adolescents.cat.


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

Formula Student presenta el cotxe monoplaça que competirà amb altres equips universitaris