El TecnoCampus ha acollit en el seu centre de congressos, del 19 al 21 d'abril, el XIX Congrés d'Investigadors en Economia Social, que ha reunit prop de 200 experts de 12 països. Promogut per CIRIEC-Espanya, Centre de Recerca i Informació de referència sobre l'Economia Pública, Social i Cooperativa, la Fundació Roca i Galès i la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus, aquest congrés constitueix el principal fòrum de trobada entre investigadors en economia social, representants del sector i de les administracions públiques competents en la matèria.

El TecnoCampus ja va acollir el setembre del 2020, en plena pandèmia, el XVIII Congrés de CIRIEC. Aquest congrés, si bé es va poder fer, es va veure afectat per la covid-19, amb una participació i un programa més reduït del que és habitual. És per això que CIRIEC-Espanya, juntament amb la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus, va decidir tornar a repetir el congrés a Mataró, així que la situació de pandèmia remetés.

El XIX Congrés va comptar el 20 d'abril, en la sessió inaugural, amb una intervenció en remot del ministre d'Universitats, Joan Subirats, en el marc de l'aprovació de la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), l'articulat de la qual reconeix l'Economia Social com a fórmula d'emprenedoria que s'ha de promoure des de les universitats, i com a sector col·laborador per a l'activitat investigadora i la transferència del coneixement. En la inauguracó també hi van intervenir l'alcalde de Mataró, David Bote; el comissionat de la Universitat Pompeu Fabra per a centres adscrits, Carles Ramió; , el director de CIRIEC-Espanya, José Luis Monzón; el president de l’associació Economia Social de Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens; la subdirectora general d'economía social i responsabilitat social de les empresas del Ministerio de Trabajo y Economía Social, Visitación Álvarez; la subdirectora general d'Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, M. Roser Hernández; i el president de la Comissió Científica del XIX Congrés de CIRIEC i director de la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, Eloi Serrano.

En la cloenda, hi van intervenir Josep Lluis Checa, director general del TecnoCampus; Carmen Marcuello, vicepresidenta de CIRIEC-España; i Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat.

Altres participants destacats del congrés van ser Jordi García Jané, cooperativista de la Fundació Roca i Galès i la Xarxa d’Economia Solidària (XES); Antonio Iruela, director d'ACEBA; Ignacio Ugalde, president de CEPES Navarra, i Carles Manera, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears, conseller del Banc d'Espanya i membre d'Economistes Front a la Crisi. Aquest darrer serà l’encarregat d’oferir la conferència de cloenda del Congrés, el divendres 21 d’abril.

A més, el Congrés es va estructurar en 9 tallers generals i 13 tallers temàtics paral·lels, on es van presentar més d'un centenar de comunicacions. Com en edicions anteriors, durant el Congrés es van atorgar dos premis a les dues millors comunicacions presentades per joves investigadors, doctors i no doctors, menors de 35 anys; i a les dues millors tesis doctorals defensades en els darrers cinc anys.

El congrés va comptar amb la col·laboració de la Red Enuies, la Red Española Interuniversitària de Institutos y Centros de Investigación en Economía Social, a més del patrocini de l'Ajuntament de Mataró, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social, Caixa d' Enginyers, Tusgsal, Facto Cooperativa i BonCor càtering social i sostenible.

Crònica de l'esdeveniment publicada a La Vanguardia


Anterior

Nota de condol per la mort de Léonard Janer, professor i exsecretari general del TecnoCampus

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat