TecnoGirl és un projecte que té com a objectiu principal la divulgació de la ciència i la tecnologia entre les estudiants de secundària, especialment en el col·lectiu de noies d’entre els 12 i 18 anys.

La Gerència de Serveis de Biblioteques i el Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació va impulsar la creació d’un “Banc de Bones pràctiques de projectes culturals” que té com a objectiu situar la cultura com a element vehicular per la transformació local donant visibilitat, promocionant i estimulant rèpliques de projectes culturals per tal d’assumir els reptes de futur marcats per l’Agenda 2030.

En aquest context, la Diputació de Barcelona ha seleccionat com a model de bones pràctiques el projecte TecnoGirl que lidera TecnoCampus de la mà del professor Marco Antonio Rodríguez junt amb les biblioteques del Maresme. TecnoGirl compta amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i ha obtingut finançament de la Diputació de Barcelona en el marc de la convocatòria de subvencions del programa Bibliolab en les dues edicions que s’han realitzat.

TecnoGirl és un projecte que té com a objectiu principal la divulgació de la ciència i la tecnologia entre les estudiants de secundària, especialment en el col·lectiu de noies d’entre els 12 i 18 anys. Per assolir aquest objectiu es desenvolupen diverses activitats, com una exposició itinerant de dones científiques, tallers de tecnologia, ciència i art i una hackató (Hackgirl), on es proposa un repte i les participants s’organitzen en equips per tal de solucionar-lo.

En concret, el projecte es desenvolupa en tres línies d’actuació: en primer lloc, vol conscienciar a les joves, educadors i famílies que les STEM també "és cosa de noies" a través d’un exercici de desconstrucció dels rols de gènere; en segon lloc, pretén millorar la percepció d’auto-eficiència de les estudiants dins d'àmbits tecnològics i científics; i en darrer lloc, vol promoure el sentit i la connexió humanística i social amb la tecnologia a través de promocionar la transformació de la societat per mitjà de les STEM. 

STEM és l’acrònim que s’utilitza en anglès de ciència (Science), tecnologia (Technology), enginyeria (Engineering) i matemàtiques (Mathematics).


Anterior

Cloenda del projecte I-BOX a la ciutat finlandesa de Turku

Següent

Els professors Miguel Guillén i Eloi Serrano publiquen un article sobre economia social i intel·ligència artificial a la Revista CIDOB d'Afers internacionals