Com posar la tecnologia al servei de la cura de les persones? Aquesta va ser la principal qüestió que es va tractar durant la jornada organitzada en el marc del projecte “PECT Mataró-Maresme: ecosistemes d’innovació per a les ciutats cuidadores” i que va tenir lloc a TecnoCampus el passat 12 de juliol.

L’acte va reunir unes cinquanta persones, professionals que es van interessar i participar activament en la reflexió sobre l’impacte que té la tecnologia i la transformació digital, en l’envelliment i la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, com són la gent gran i les persones amb discapacitat.

Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus, va inaugurar la jornada donant pas a la participació de la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, que va presentar el projecte i les entitats que conformen el “PECT Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores”. En la seva intervenció va explicar que el projecte PECT deriva d'una estratègia coordinada entre tots els socis participants a l'entorn de l'especialització intel·ligent en l'àmbit sociosanitari. Va oferir una breu descripció de les operacions que el nodreixen, entre les quals es troba la coordinada des de TecnoCampus per les professores Noemí Serra i Montserrat Girabent (“Impacte de l’exercici físic en la salut de la gent gran de la comarca del Maresme”).

La primera part de la sessió va finalitzar amb la ponència de Maider Azurmendi, responsable de cooperació i coordinadora de l’àrea d’atenció domiciliaria de la Fundació Matia. La seva intervenció, “La construcción de ecosistemas locales de cuidados: la tecnología y la digitalización, un apoyo fundamental para su consecución”, va aportar idees i reflexions entorn a la reformulació dels models existents de cura de la gent gran. Fruit de l’experiència adquirida en projectes pilot duts a terme al País Basc, la ponent va posar de relleu aspectes clau com el model d’atenció centrat en la persona. Des d’aquest punt de vista va aportar una visió en què la digitalització i la tecnologia esdevenen eines col·laboratives en xarxa, que connecten tots els elements i agents de la cura, i que haurien de poder materialitzar-se en dispositius que siguin de suport per a la continuïtat d’aquestes cures. Així mateix, va incidir en la importància de no oblidar que la persona és la protagonista i per tant la tecnologia ha de proporcionar eines de promoció de l’autonomia i de control de la pròpia vida.

La taula rodona titulada “Tecnologia per cuidar millor”, que va comptar amb la participació de les startups SeniorDomo, representada per Ángel Puertas (Co-Founder), Doole Health, representada per José María Ruíz (Co-Founder) i Oxeen, representada per Toni Alomar (Co-Founder) va ocupar la segona part de la jornada i va ser conduïda i moderada per la professora Esther Cabrera. Cabrera, directora de la Càtedra Envelliment i Qualitat de Vida, va realitzar una presentació prèvia sobre l’epidemiologia de l’envelliment i els factors primordials per a l’envelliment saludable, després de la qual es va convidar els ponents a presentar les seves solucions tecnològiques. En aquest marc, la taula rodona va oferir un interessant diàleg entre les diferents startups que van debatre, entre altres, sobre aspectes com quines havien estat les necessitats detectades que havien originat el desenvolupament de cadascuna de les tecnologies; com realitzen un constant diàleg entre desenvolupadors i usuaris per a una continua millora de les seves solucions; així com d’altres qüestions relacionades amb la vessant ètica relacionada amb l’emmagatzematge de dades i l’aplicabilitat de les solucions en d’altres col·lectius vulnerables.

Finalment, i arrel de les qüestions plantejades al llarg de tota la jornada, els assistents van tenir l'oportunitat de participar en el debat per a compartir impressions, dubtes i aportar reflexions sobre nous reptes que s’hauran d’afrontar des de la innovació, recerca i transferència de coneixement.


Anterior

Onze titulacions de grau de les quinze que ofereix el TecnoCampus tenen nota de tall en la preinscripció de juny

Següent

Els professors Miguel Guillén i Eloi Serrano publiquen un article sobre economia social i intel·ligència artificial a la Revista CIDOB d'Afers internacionals