El TecnoCampus va acollir el passat dissabte 12 de juny la segona edició de la HackGirl, on 33 noies d’entre 12 i 18 anys van crear solucions tecnològiques a reptes actuals i de futur partint del model de producció i consum d’economia circular.

Organitzades en set grups, les participants van treballar en les propostes des de les 10 fins a les 18 hores, moment en el qual es va celebrar l’entrega de premis. El grup format per Paula Romano, Valeria García, Maria Aguayo, Cristina Martínez va guanyar el Premi TecnoGirl a la Proposta més Innovadora amb una aplicació mòbil per reduir el malbaratament alimentari a les llars, que ajuda l’usuari a gestionar la llista de la compra amb funcionalitats com avisos de caducitat d’aliments o receptes per aliments que estan a punt de caducar. El Premi TecnoGirl a la Proposta més Disruptiva va ser per Judith Segura, Júlia Magan, Aroa Ríos, Mireia Pla, Bruna Alsina i Emma Corral, amb una proposta sobre contenidors intel·ligents per fomentar el reciclatge, que inclou un sistema de punts vinculat al consum de botigues i productes ecològics. Finalment, Greta Rojano, Valentina Catalán, Paula Muñiz, Anna Esteban, i Júlia Bellonch van erigir-se com a guanyadores en la categoria del Premi TecnoGirl més Sostenible amb un punt de recollida de sobres de teles en el sector tèxtil per part de grans empreses amb l’objectiu de donar-los una segona vida.

El jurat d’enguany estava format per Daniel Hurtado, regidor delegat d’Estratègia Agenda Urbana, Mataró 2030, Joventut i Emancipació Juvenil; Sílvia Sebastian, cap de zona de Biblioteques del Maresme i directora de Biblioteques de Mataró; Andreu Orte, cap de la Unitat de Programació i Innovació Bibliotecària de la Diputació de Barcelona; i Marco Antonio Rodríguez, cap de projectes STEAM del TecnoCampus i responsable del moviment Xnergic per fomentar les vocacions tecnològiques. En l’acte d’entrega dels premis, el jurat va coincidir a remarcar que aquest tipus de projectes són necessaris per reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de la ciència i la tecnologia i per fomentar la igualtat en l’educació, en el gènere, i en el futur món laboral.

Durant tot el dia les participants van rebre l’assessorament d’estudiants de l’Escola Superior Politècnica, que a més de mentors i mentores també van impartir tallers sobre fabricació digital, prototipatge, i drons. Per últim, la jornada també va comptar amb una xerrada sobre smart textile a càrrec de Júlia G Escribà, que ha desenvolupat la seva primera col·lecció de roba termoreguladora amb una tecnologia desenvolupada per la NASA, i que actualment treballa en el seu projecte des de la incubadora del projecte Reimagine Textile.

La iniciativa s’emmarca dins del projecte TecnoGirl per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les més joves, impulsada pel TecnoCampus, l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Municipals, i que enguany ha comptat amb la participació de deu biblioteques de la comarca del Maresme: Pare Fidel Fita, d’Arenys de Mar; Joan Coromines, de El Masnou; Pompeu Fabra, de Mataró; Antoni Comas, de Mataró, M. Serra i Moret, de Pineda de Mar; Jaume Perich i Escala, de Premià de Dalt; Martí Rosselló i Lloveras, de Premià de Mar; Vall d’Alfatà, de Santa Susana; La Muntala, de Sant Vicenç de Montalt; i la Biblioteca de Tordera.
 


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat