L'economista Vicenç Navarro, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i acadèmic amb una llarga trajectòria als Estats Units, va ser l'encarregat ahir de cloure el tercer Cicle de Conferències sobre Economia, que ha organitzat al llarg del curs l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa. El cicle ha acostat als alumnes del Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació la visió sobre el complex moment actual de diversos economistes de renom, que els han aportat diversos punts de vista sobre les solucions i l'origen dels problemes actuals.

La visió de la cloenda, la del professor Navarro, es va centrar en el que considera un finançament insuficient de l'Estat del Benestar, i la manipulació que al seu entendre representa presentar la crisi com el resultat d'un excés de despesa pública. "Els economistes neoliberals i els polítics que secunden aquesta visió des dels governs actuals no e sbaen en xifres, sinó en una visió dogmàtica i preconcebuda", va apuntar. Navarro creu que aquesta visió respon a la negativa de les elits econòmiques a pagar els impostos que es paguen de mitjana a la Unió Europea o als països del nord d'Europa. "L’Estat no actua prou: és molt poc redistributiu de la riquesa, molt menys que la mitjana europea, i això és el que passa quan la gent que té molts diners té tanta influència”, va apuntar, i va afegir: "El neoliberalisme és impermeable a fets com que les polítiques d’austeritat han fracassat."

Navarro va apostar per incrementar la plantilla de treballadors públics, augmentar els ingressos evitant el frau fiscal (categoria en la qual va incloure l'ús dels paradisos fiscals), expandir la banca pública, reforçar el paper de la universitat i reduir les desigualtats de gènere entre els assalariats.

 

 


Anterior

Oberta la convocatòria dels premis Creatic, una oportunitat per a les millors iniciatives emprenedores

Següent

El professor Miguel Guillén participa al Congrés Internacional Lenin: Autodeterminació, Tècnica i Poder