Serveis gratuïts que ofereix CSS

Des de Campus Saludable i Sostenible (CSS) és dona una importància a la Prevenció d'Addiccions a través de dues intervencions principals

És un programa subvencionat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), executat per la Fundació Àmbit Prevenció i coordinat i liderat des de CSS. 

El curs, pretén capacitar a l'estudiantat com Agents de Salut en reducció de riscos associats al consum de drogues i la sexualitat, perquè realitzin accions entre els iguals sobre promoció de la salut dins del campus universitari a través de la metodologia peer-to-peer.

És una formació gratuïta de 25 hores, amb sessions teòric-pràctiques amb intervencions reals a la Universitat TecnoCampus i població de Mataró, si es completen es pot obtenir 1 crèdit RAC a més d'un certificat.

Objectius
El Curs d’Agents de Salut (AgS) promou accions de capacitació adreçades a l’estudiantat universitari del TecnoCampus sobre la prevenció d’abús de drogues i conductes de risc associades a fi de sensibilitzar sobre aquest temes als seus iguals.
Els objectius específics que pretén aconseguir aquest curs són els següents:
  • Promoure el voluntariat al TecnoCampus
  • Capacitar als estudiants per esdevenir agents de salut
  • Proporcionar informació i assessorament en temes d’alcohol i altres drogues i en conductes associades al seu consum
  • Desenvolupar diferents intervencions i campanyes preventives en el context del TecnoCampus i, puntualment a la comarca del Maresme
Informació pràctica
  • Dates:  El curs té una durada de gener a maig i és dona un cop per setmana (excloent festius, períodes d’exàmens i vacances)
  • Inscripcions:  Inscripcions obertes! Fes-ho a través d'aquest formulari.
  • Més informació: Si encara tens alguna pregunta no dubtis a contactar amb nosaltres a través de l'Instagram @viucampusaludable. S
Inscriu-te a través d'aquest enllaç

Voleu rebre informació sobre drogues, alcohol, tabac o altres formes d’addiccions comportamentals (addicció a pantalles, xarxes Socials, videojocs)? Us preocupa alguna cosa relacionada amb el consum que en feu? Creieu que una persona pròxima necessita ajuda? Teniu dubtes sobre drogodependències? Teniu dubtes sobre salut i sexualitat? Voleu tenir assessorament sobre sexualitat i violències?

“La Bústia” és un espai íntim i confidencia, a més de ser un servei completement gratuït oferit per la Fundació Àmbit Prevenció adreçat a tota la comunitat universitària de TecnoCampus, tant estudiantat com personal treballador PDI/PAS

Resol els teus dubtes i rep assessorament sobre el consum de drogues, alcohol, tabac; sexualitat i altres conductes de risc o addiccions (xarxes socials, jocs d'atzar, sexualitat compulsiva, entre d'altres).

Informació pràctica

Consulta Presencial:

  • Dates: dues sessions presencials mensuals. Consultar les dates aquí.
  • Espai: Sala de reunions Hall TCM1.
  • Horari: 11:00-13:00h

Consulta Online:

  • Formulari: Mitjançant aquest formulari
  • WhatsApp: +34 633 31 05 05  
  • Correu: ambitmaresme@fambitprevencio.org
Fes la teva consulta aquí

La prova ràpida gratuïta d'VIH és un servei que s'ofereix a TecnoCampus juntament amb la Fundació Àmbit Prevenció per a tota la comunitat universitària de TecnoCampus. És un servei gratuït, que garanteix ser un espai íntim i confidencial. 

Demana cita prèvia i assessorament a través del següent formulari.

Demana cita prèvia

Alhora, CSS es divulga informació rigorosa en l'àmbit de la prevenció d'addiccions i salut sexual a través d'aquesta secció de la web i Instagram. També, som altaveu de programes i recursos de Salut Pública en aquest àmbit.

El tabac és una droga legal però també és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.

El consum de tabac s'associa a nombroses malalties: diferents tipus de càncer, malalties cardiovasculars i respiratòries, problemes en la reproducció i moltes altres patologies. També l'exposició al fum de tabac s'associa a moltes d'aquestes malalties, implicant nombrosos riscos. El tabaquisme té, a més, greus conseqüències socials, econòmiques i mediambientals.

Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que unapersona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedentscom a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.

Font: Guia per deixar de fumar. Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF). Agència de Salut Pública. Generalitat deCatalunya. Disponible a: http://www.papsf.cat/docs/guia.pdf

Més recursos:

Les drogues són substàncies que, quan s'introdueixen en l'organisme, actuen sobre el sistema nerviós central. Això provoca canvis que poden afectar la conducta, l'estat d'ànim o la percepció. A més, el consum pot comportar:

  • Dependència psicològica. Es produeix quan la persona té necessitat de consumir la droga per experimentar un estat de plaer o per evitar un cert malestar afectiu. 
  • Dependència física. Quan l'organisme s'ha habituat a la presència de la droga i necessita aquesta substància per a funcionar amb normalitat.
  • Tolerància. Quan és necessari augmentar la dosi d'una droga de consum habitual per aconseguir els mateixos efectes que s'obtenien amb dosis més petites.

El consumidor habitual de qualsevol mena de droga pot experimentar algun d'aquests tres efectes o tots alhora.

L'alcohol és la droga més consumida i acceptada en la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, lesions derivades d'accidents de trànsit, absentisme laboral, etc.).

El consum excessiu i habitual d'alcohol perjudica el fetge i el pàncrees, causa gastritis i úlceresd'estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals. A més, pels mecanismes de tolerància i neuroadaptació cerebral, aquest consum pot derivar a mitjà i llarg terme en dependència de l'alcohol o alcoholisme

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que no hi ha un nivell de consum segur d'alcohol i la situació més saludable és beure com menys alcohol millor, i sempre sota els nivells considerats de risc.

 

Font: Consells generals d’ajuda i suport per ajudar a reduir el consum d’alcohol. Agència de Salut Pública de Catalunya, Generalitat de Catalunya. Disponible a : http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/calculadora_veus_el_que_beus

Guia de recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals. Agència de Salut Pública de Catalunya, Generalitat de Catalunya. Disponible a: http://hemerotecadrogues.cat/docs/guia_recomanacions_festes.pdf

Tens dubtes que mai t'has atrevit a preguntar?

Fes la teva consulta a través de La BÚSTIA: Consulta Online i Presencial de Salut!