Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Individual

Àmbit d'actuació

Regional

Estat del projecte

Tancat

Data d'inici

01/01/2023

Data de fi

31/12/2023

La primera part del projecte, ja executada i amb una versió definitiva de la plataforma web interactiva (https://www.historiesdelpunt.cat/), ha comptat amb el suport i finançament de la Diputació de Barcelona i del Memorial Democràtic i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, el projecte compta amb la col·laboració del Museu del Tèxtil de Mataró (Ajuntament de Mataró) i Maresme Televisió.

El documental s’organitza en relació a onze línies temàtiques que tracten de sintetitzar l’experiència de les treballadores del tèxtil que han participat en el procés de recuperació de la memòria. En cada línia hi haurà un vídeo (amb testimonis, imatges d’arxiu, animacions, recreacions sonores….) i espai dedicat a la recopilació de documents relacionats. Aquestes línies són les següents: emigració i cultures, explotació laboral, urbanisme i autoconstrucció, treball infantil, moviment obrer clandestí, violències sexuals, vida social, cossos (re)productius, overlockisme (economia submergida), moviment obrer i transició, i tancament de les fàbriques.

El projecte està ja en una fase de consolidació, havent participat amb anterioritat d’una convocatòria del present ajut sobre Arts Visuals. En la fase anterior, es van plantejar 5 peces temàtiques del documental interactiu, de les quals se’n van acabar realitzant 9. En aquesta segona fase es vol incidir en el moviment obrer a la ciutat de Mataró, bé sigui en l’època franquista inicialment (especialment a través de les Joventuts Obreres Cristianes, les JOC) i finalment en l’etapa de transició democràtica, amb la irrupció del PSUC, primer, i CCOO, posteriorment.
La reutilització de material fílmic divers és un dels elements identificatius del documental. Ja en les peces ja realitzades s’ha utilitzat material fílmic amateur, a més de consultar els principals arxius gràfics de la comarca (Arxiu Comarcal del Maresme, arxiu de Televisió de Mataró, Arxiu de Santa Maria) com també de Catalunya (Filmoteca de Catalunya). En aquesta darrera fase, més centrada en el moviment obrer, a més d’aquests arxius pot ser d’especial rellevància la consulta de l’arxiu històric de CCOO Catalunya, Cipriano Garcia, i l’ús de l’arxiu de RTVE.

Aquest projecte vol posar en valor la història explicada a través de la memòria oral de les dones treballadores, per tal de rescatar aquests episodis de la història que habitualment han quedat banejats de la història oficial i museística del gènere de punt. No només en l’àmbit estrictament laboral, sinó que aquestes memòries personals incorporen aspectes de la vida quotidiana com les tasques de cura dels fills, les violències sexuals dins i fora la fàbrica, o bé la feina de l’economia submergida de les overlockistes (essencialment, dones).

L'objectiu del projecte presentat en aquesta convocatòria és localitzar material d'arxiu (O1) i finalitzar la realització i el muntatge (O2) de les línies temàtiques vinculades al moviment obrer, primer en la clandestinitat i després durant la transició democràtica.

Responsables de projecte

Dra. Aina Fernàndez Aragonès

Equip de projecte

Dra. Elena Fraj

Dra. Elena Fraj

Dra. Carlota Frisón

Dra. María Luna Rasa

Fonts de finançament

La sol.licitud del projecte "Histories del punt" es presenta a través de la "Subvencions per a projectes de caràcter professional en l’àmbit de les arts visuals" amb número de referencia CLT015/23/000087.

logo

Import concedit

10.635,00€

Import del projecte

10.635,00€

Contacta amb l’equip del projecte

Webform

Anterior

EDUX Innovació Digital Mataró

Següent

Academy 4 Business