Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Individual

Àmbit d'actuació

Regional

Web del projecte

Estat del projecte

Tancat

Data d'inici

31/12/2022

Data de fi

31/12/2023

En l'anualitat 2023 s’ha treballat en com facilitar el càlcul dels indicadors que proposa el RD 1052/2022 per a la implementació, l’avaluació i el seguiment de les futures Zones de Baixes Emissions (ZBE) que han de canviar la mobilitat a les ciutats. En un treball conjunt amb els serveis de Mobilitat per una banda i de Governança i estratègia de ciutat per una altra s’ha estudiat com respondre als quatre nivells d'indicadors que es demanen:
- Indicadors de qualitat de l'aire (categoria 1 RD)
- Indicadors de canvi climàtic i mobilitat sostenible (categoria 2 RD)
- Indicadors de soroll (categoria 3 RD)
- Indicadors d'eficiència energètica (categoria 4 RD)

Dins d'aquest nou repte, l'addició de dos nous tipus d'informació, la informació provinent de mesures de soroll i del mapa acústic i l'addició d'informació d'eficiència energètica per a cobrir els indicadors d'aquestes dues categories establertes al RD 1052/2022.

  • Els objectius i els resultats específics per 2023 han estat:
    • Desenvolupar un nou mòdul a la plataforma GIS del CCDT per a la gestió i visualització de dades del Mapa acústic que permet el càlcul de tots els indicadors de soroll de la categoria 3 del RD 1052/2022.
    • Estudiar els Indicadors d’eficiència energètica (categoria 4) i desenvolupar un nou mòdul a la plataforma GIS del CCDT per a la gestió i visualització de dades d’eficiència energètica. 
    • Estudiar els Indicadors de canvi climàtic i mobilitat sostenible (categoria 2)
      • adaptacions a la plataforma CCDT per a poder calcular els indicadors de contribució dels edificis a las ZBE (gràcies al nou mòdul d’eficiència energètica) per determinar les condicions per les quals una zona es considera verda.
      • actualització del mòdul actual del Graf de Trams de Carrer (GTC) del CCDT. Aquest mòdul és un algoritme dissenyat per l'equip del CCU que calcula el temps que triga una persona d'un punt a un altre seguint la trama de carrers, escales, parcs i tenint en compte semàfors. 
    • Estudiar i buscar fonts d'informació municipals i generals que permetin la formulació dels indicadors de la categoria 1 de qualitat de l'aire i valorar la possibilitat d'afegir a la plataforma una nova capa d'informació i un nou mòdul si s'escau, per a creuar aquesta informació amb la de la població i la territorial. 
    • Estudiar i avaluar les possibilitats d'interactuar amb fonts de dades georeferenciades estàndards i obertes, com és el cas de l'Open Source Routing Machine (OSRM).

Responsables de projecte

Josep Lopez Xarbau

Investigador Tecnocampus Mataró-Maresme

Equip de projecte

Alfons Palacios Gonzalez

Investigador Tecnocampus Mataró-Maresme

Miquel Roca Cisa

Director Técnic Associat

Miquel Rodríguez Juvany

Estudiant d’Enginyeria Informàtica

Fonts de finançament

Aquest proejcte està finançat per l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona (núm d'expedient: 2023/0025703).

logo

Import concedit

10.000,00€

Import del projecte

30.596,89€

Contacta amb l’equip del projecte

Webform

Anterior

Academy 4 Business

Següent

Jornada Alimenta el teu negoci 2023