Que estàs buscant?
És una xarxa formada per més de 30 municipis d’Europa, amb una població de 2 milions d’habitants. A Mataró el sector del tèxtil representa el 50,4 % (més de 200 empreses) de la seva indústria, i amb grans reptes de futur com són la transició ecològica i transformació digital.
L’Ajuntament de Mataró s’ha fet càrrec de la vicepresidència a nivell estatal de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), un posicionament estratègic que ha de generar noves oportunitats de suma de valor per a la ciutat. La candidatura de Mataró ha comptat amb el suport unànime de tots els membres d’ACTE catalans i liderarà el càrrec, durant 4 anys, de la mà de TecnoCampus.
Les vicepresidències són la representació executiva dels països que en formen part i actualment Suècia n’ocupa la presidència. ACTE és una xarxa formada per uns 30 municipis europeus, que representen una població d'uns 2.000.000 d'habitants. Són ciutats que tenen en comú tenir una forta relació amb el sector del tèxtil i amb la voluntat d’impulsar iniciatives per millorar la indústria tèxtil i de la moda amb l'objectiu de desenvolupar un segment de negocis pròspers i sostenibles.
Mataró es va adherir a l’associació ACTE l’any 1993 i durant el període 2014-2016 va compartir de manera consecutiva la vicepresidència estatal amb l’Ajuntament d’Igualada. Aquesta recent estrenada vicepresidència confirma l’aposta de l’Ajuntament de Mataró pel sector tèxtil i que encaixa amb la visió estratègica de la ciutat i amb l’impuls per l’especialització intel·ligent de determinats sectors econòmics, sent la innovació tecnològica la base de la competitivitat dels diferents sectors, i entre ells el tèxtil. Mataró destaca per la seva llarga tradició en el sector tèxtil. Tot i haver passat diverses crisis, el sector es manté i confirma la seva fortalesa mantenint-se com a centre neuràlgic del tèxtil català.
El tèxtil a Mataró
Algunes dades (2023 de l’Observatori de Mataró) referents al sector tèxtil i de la confecció a Mataró mostren un sector que representa el 50,4 % (234 empreses) de la indústria de la ciutat. Un sector que manté una estructura amb predomini clar de petites i microempreses, el 80 % de les quals no tenen més de 9 persones treballadores, i que dona feina a 2.120 persones, que representa el 41,9 % de l’ocupació a la indústria de la ciutat.
Iniciatives en marxa:
Història de l’associació ACTE
Aquesta associació tèxtil es va fundar a Portugal l’any 1991 i és una de les primeres associacions d’autoritats locals a nivell europeu. Té com a finalitat fundacional defensar els interessos de les col·lectivitats territorials i organismes que representen als territoris amb presència del sector tèxtil, confecció, pell, calçat i complements de moda. L’associació està formada per administracions locals i regionals, centres tecnològics i universitats, cambres de comerç i per organitzacions empresarials i sindicals.
ACTE Espanya té actualment 13 socis. L'objectiu principal és garantir que les indústries europees de l’àmbit prosperin. Les principals activitats de la xarxa són fer de lobby, preparar i gestionar projectes comuns així com accions de sensibilització. Per ACTE el treball en xarxa, compartir metodologies, idees i innovació són la clau per afrontar els reptes futurs. ACTE treballa a través de la cooperació, el pensament innovador i el coneixement generat per milers de persones de les organitzacions membres.