El CareCityLab és el nou centre de cures i recerca en l’àmbit sociosanitari de Mataró, creat dins del projecte estratègic Mataró, Ciutat Cuidadora. Aquest equipament té com a objectiu oferir solucions i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de fragilitat i dependència, així com les seves persones cuidadores. Un espai dedicat a l’atenció i la recerca per millorar la vida de la ciutadania.

El projecte ha estat impulsat per l’Ajuntament de Mataró i finançat amb Fons Europeus, concretament amb el PECT Mataró-Maresme: “ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”. La col·laboració de diverses administracions, entitats i organismes ha estat essencial per la definició, construcció i posada en marxa d’aquest equipament. Un exemple de col·laboració interinstitucional i innovació que s’ha concretat avui amb la signatura del conveni de col·laboració i la constitució del Consell Directiu. 

L’alcalde, David Bote, en nom de l’Ajuntament de Mataró; Meritxell Puyané per la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme; el gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Rafael Lledó; Joaquim Casanovas de la Fundació Salut del Consorci Sanitari del Maresme; el gerent de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Alfred Batet; el director gerent de la Fundació El Maresme, Albert Vidal; Miquel Rey de la Fundació EURECAT; Cristina Bustillos de la Fundació TICSalut; Josep Basora en representació de la Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina i Laura Conangla en nom de l’Institut Català de la Salut (ICS) han estat els signants del conveni. 

Pel que fa al Consell Directiu, s’ha constituït de la següent forma: El president, l’alcalde de Mataró, David Bote; la vicepresidència recau en la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo i la secretaria recau en la tècnica dinamitzadora del CareCityLab. La resta d’entitats i organismes compten amb un/una vocal que participaran en totes les reunions i decisions de les properes convocatòries d’aquest òrgan de direcció. El CareCityLab és el nou centre de cures i recerca en l’àmbit sociosanitari de Mataró que neix en el marc del projecte estratègic Mataró, Ciutat Cuidadora. 

L’objectiu és oferir solucions i una millor qualitat de vida a la ciutadania en situació de fragilitat i dependència així com a les seves persones cuidadores. També és un centre d’innovació, recerca i transferència del coneixement en aquest àmbit estratègic de ciutat. Serveis a la Ciutadania L’Oficina de Cures és la porta d’entrada per a aquelles persones que necessiten atenció, informació i assessorament en matèria de cures sociosanitàries. 

L’Oficina de Cures prioritzarà els cuidadors no professionals, oferint suport emocional i programes de mentoria. Es faran, entre d’altres, grups de suport emocional i ajuda mútua; un programa de mentoria de persones cuidadores i hi haurà espais d’intervenció individual i grupal. Recerca i Innovació L’Oficina de Recerca del CareCityLab vol esdevenir un referent al Maresme, promovent la col·laboració entre grups de recerca i d’innovació per desenvolupar projectes cooperatius en l’àmbit de la salut i l’envelliment. El pacient serà el centre de la recerca, participant activament en els projectes. 

Es posarà en marxa l’Observatori de fragilitat i dependència; un programa pilot de cribatge de la fragilitat i l’aplicació de la Intel·ligència Artificial per a cribatge geriàtric. Transferència de Coneixement El CareCityLab organitzarà el treball de camp dels projectes impulsats pels grups de recerca, assegurant que tots els projectes hagin obtingut el certificat del Comitè d’Ètica del CareCityLab. Es treballarà per traslladar el coneixement a totes les esferes de la vida, centrant-se en el benestar de la ciutadania. Hi haurà tallers de formació i capacitació i espais simulats per provar noves tecnologies i serveis. 

 


Anterior

Startup Grind Tech Summit 2024 abordarà la humanització de la intel·ligència artificial

Següent

El TecnoCampus obre les portes a futurs estudiants de grau en sessions informatives els mesos de febrer i març