L'autor hi ha estat treballant durant 13 anys. La publiquen les editorials Males Herbes (en català) i Seix Barral (en castellà).

A Triomfador, Joan Jordi Miralles construeix una obra de ficció a partir de les seves pròpies experiències a La Masia, on va viure, com a part del planter del Barça de bàsquet, entre els 13 i els 17 anys. La novel·la s’ambienta a la dècada dels 90, la suposada edat d’or de la cantera blaugrana, però el que se’ns hi descriu és un ambient opressiu i hostil.

Una història de maltractaments físics i psicològics, per part d’uns joves que viuen l’adolescència amb una pressió que els enfonsa, en un espai on la manca total de supervisió adulta té conseqüències irreversibles. La novel·la és una història de superació, d’ascens i caiguda personal, però també funciona com una radiografia a les entranyes (més tèrboles) del F.C. Barcelona, una institució coneguda i estimada arreu del món. Triomfador posa el focus en el bullying, les relacions asfixiants i els comportaments tòxics entre adolescents. Per això els fets narrats a la novel·la es poden traslladar fàcilment la realitat que es pot viure en determinades situacions als instituts i a altres centres on conviuen joves i adolescents.

Sinopsi

L’Ulisses té 13 anys i acaba de fitxar pel Barça, així que s’instal·la a La Masia, on espera poder assolir el somni de convertir-se en jugador professional. A partir d’aquest moment, la il·lusió de la seva vida es transforma en un malson. Triomfador és una novel·la que causa un efecte gairebé físic en el lector, un llibre que qüestiona els valors depredadors sobre els quals es fonamenta l’esport d’elit, i bona part de la nostra societat.

L'autor

Joan Jordi Miralles és PDI al Grau de Mitjans Audiovisuals del TecnoCampus, on imparteix assignatures com Ficció seriada, Tècniques de realització cinematogràfica, Realització televisiva contemporània i Guió interactiu. En l’àmbit literari, ha publicat les novel·les L’Altíssim (premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005), L’úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Moll, 2010), Una dona meravellosa (LaBreu, 2014) i Aglutinació (premi Joanot Martorell, Edicions 62, 2018), a més dels volums de relats llargs La intimitat de les bèsties (premi Marian Vayreda, Empúries, 2017) i Marginàlia (Males Herbes, 2021). Els seus relats han pres part en diversos mitjans i en antologies, entre les quals Punts de fuga (Males Herbes, 2015) i Sangassa (AdiA, 2017). En teatre, ha publicat les obres Això és Àustria (premi de Teatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i Els nens feliços (Males Herbes, 2016).

Galeria d'imatges

Anterior

El TecnoCampus acull un congrés internacional sobre economia social que aborda els reptes del sector

Següent

La desena edició de TecnoChallenge premia solucions innovadores en salut i mobilitat